A diktatórikus módszerekkel kormányzó fehérorosz elnök szerint a magyaroknak elegük lett a demokráciából. Giró-Szász András kormányszóvivő szerint a diktátor csak viccelt, Magyarország jogállam.

Giró-Szász András kormányszóvivő viccnek nevezte szombaton Alekszandr Lukasenko fehérorosz kormányfő Magyarországra vonatkozó szavait, miszerint a magyaroknak "elegük lett a demokráciából és a piacgazdaságból, és kijózanodtak".

Giró-Szász András a fehérorosz elnök mondataira reagálva azt mondta, hogy a magyar kormány elkötelezett a demokrácia és a jogállam mellett. "A fehérorosz elnök szavait csak viccként tudjuk értelmezni, és viccnek is tekintjük, hiszen Magyarország a demokrácia es a jogállam keretei között arra törekszik, hogy az Európa minden országa előtt álló gazdasági es társadalompolitikai kihívásokra válaszokat találjon" - mondta.

Lukasenko a Belta fehérorosz hírügynökség tudósítása szerint pénteken, országa új magyarországi, illetve franciaországi nagykövetének kinevezésekor beszélt arról, hogy "Magyarország szocialista ország volt. Jó barátok voltunk régebben. Nagyon közeli volt a kapcsolatunk. Végül elegük lett a demokráciából és a piacgazdaságból (mindenből, ami most Európában zajlik), és kijózanodtak."

Lukasenko egyébként úgy vélte, egész Európára jellemző, hogy az emberek hozzáállása megváltozik a demokráciához és a piacgazdasághoz, és ez történik Franciaországban is.