Öt közvéleménykutató cég vezetője arra kérte az országgyűlési képviselőket, ne szavazzák meg azt a javaslatot, amely szerint nem lehetne a választás előtti hatodik naptól közvéleménykutatási adatot közölni.

Nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz öt közvélemény-kutató cég vezetője, azt kérve, ne szavazzák meg a választási eljárási törvényjavaslat azon részét, amely előírná, hogy a szavazást megelőző hatodik naptól a szavazás befejezéséig ne lehessen nyilvánosságra hozni a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét.

Az Országgyűlés elfogadta a választási eljárásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatot, amely újból előírja, hogy a szavazást megelőző 6. naptól a szavazás befejezéséig a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét nem szabad nyilvánosságra hozni - olvasható a nyílt levélben, amelyet Géczi Tamás, az Ipsos, Hann Endre, a Medián, Kozák Ákos, a GfK, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet, és Tóth István György, a Tárki vezetője írt alá.

Szerintük ez a korlátozás ellentmond az Alkotmánybíróság azon határozatának, amely a korábbi hasonló törvényhelyet megsemmisítette, megállapítva, hogy "a közvélemény-kutatás közzétételének (...) tilalma valóban korlátozza a véleménynyilvánítás és sajtó szabadságát. (...) Mindezen túlmenően a közvélemény-kutatás eredményeinek nyilvánosságra hozatali korlátozása a demokratikus közvélemény kialakulásához elengedhetetlen információszabadság alapjogával, azon belül a választópolgárok tájékozódáshoz való jogával is szoros összefüggésben áll."

Erre tekintettel kérik az országgyűlési képviselőket, hogy a törvényjavaslatnak ezt a paragrafusát a zárószavazás során ne szavazzák meg - áll a nyílt levélben.