Nem teszünk szívességet Orbánnak - megkezdődött az LMP-kongresszus

Vágólapra másolva!
Megkezdődött az LMP kongresszusa, amelyen a párt dönt a Bajnaiékkal való együttműködésről. A párt alapítványának társelnöke, Róna Péter támogatná az együttműködést a mostani kormány leváltása érdekében.
Vágólapra másolva!

Az LMP-nek igent kell mondania az Együtt 2014-gyel való együttműködésre, azt viszont semmi sem indokolja, hogy csatlakozzon is a mozgalomhoz - mondta szombaton Róna Péter, az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz társelnöke.

A közgazdász szakember azután nyilatkozott, hogy zárt ajtók mögött felszólalt a párt csillebérci - kétnapos - kongresszusán. Az alapítás óta legfontosabb gyűlésen az LMP-sek döntenek arról is, hogy megkíséreljék-e az együttműködést az Együtt 2014-gyel, amely szerdán partnerséget ajánlott a pártnak.

Róna Péter "égetően sürgősnek" nevezte az Orbán-kormány leváltását, ezért ebben a kérdésben maradéktalan és feltételek nélküli együttműködést javasolt a megjelenteknek. Megjegyezte: afelől sincsenek kétségei, hogy Bajnai Gordon és az Együtt 2014 őszintén és komolyan szorgalmazza a jogállamiság helyreállítását, így ebben a témában is együtt kell működniük. Hozzátette ugyanakkor, hogy a két szervezet gazdaság- és társadalompolitikájában óriási a távolság. Hangsúlyozta, hogy az LMP részletesen kidolgozta az ország jövőjéről szóló gazdaság-, energia- és társadalompolitikai elképzeléseit, az Együtt 2014 viszont még csak most készíti saját programját. Ha az elkészül, akkor lesz miről beszélni és "lehet, hogy ebből a beszélgetésből kikerülnek azok a közös nevezők, amelyekre építeni lehet".

Nem tesznek szívességet

Jávor Benedek frakcióvezető a kongresszus kezdete előtt, szombat reggel azt mondta: "minden kiderül". Mile Lajos frakcióvezető-helyettes pedig közölte, fekészült delegáltak érkeztek, ezért biztos abban, hogy érdemi döntés születik majd. Ennek tartalmát viszont nem akarta megjósolni.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes kijelentette, hogy az LMP a döntés után is egységes marad, mert "azt a szívességet nem tesszük meg Orbán Viktornak, hogy ne legyünk egységesek". Hozzátette, döntést viszont hozniuk kell, mert nem lehet "elkenni" a kérdést, "vagy igent, vagy nemet kell mondani". Az LMP-n belül arról nincs vita, hogy az Orbán-kormányt le kell váltani, azt kell eldönteni, hogy ehhez milyen stratégiát kell megvalósítani - közölte végül.

Estére lehet döntés

Schiffer András azt mondta, véleménye szerint estére megszületik a döntés, de azt nem tartotta valószínűnek, hogy ez konszenzusos lesz. Azt viszont leszögezte, hogy a határozatot a párt teljes egésze el fogja fogadni.

"Az az érdek, hogy a lebegtetés szűnjön meg, legyen egy világos irány, amerre megyünk" - szögezte le. Szilágyi Péter arról beszélt, hogy habár vannak benne kétségek, abban biztos, hogy a résztvevők olyan döntést hoznak, amely nem elsősorban az LMP, hanem az ország érdekeit tartja majd szem előtt. Szavai szerint pró és kontra elhangzanak majd érvek az együttműködésről, de mint fogalmazott, úgy gondolja, hogy "a haza lelkiismerete is vagyunk ebben a kérdésben". A képviselő azt is elmondta, feltételek nélkül semmiképpen nem lehet belemenni egy együttműködésbe, ezért a kongresszuson azt is el kell dönteni, hogy a pártjuk által követett értékek megvalósíthatóak-e az Együtt 2014-gyel közösen.

A kongresszus első napján először a több hónapja tárgyalt stratégiai alternatívák kerülnek napirendre. Heltai László szóvivő korábban azt mondta, öt elképzelés van terítéken, ezek a teljes önállóságtól a más szervezetekkel való együttműködés különböző formáiig terjednek. Ha a meghívottak az együttműködésre szavaznak, akkor határozatot kell hozniuk arról, hogy milyen viszonyt alakítsanak ki az Együtt 2014-gyel. (Az LMP problémáiról és a kongresszus előtt kialakult helyzetről itt olvashat részletesen.)