Miniszterelnökség: provokáció a Semjénnel szembeni plágiumgyanú

Vágólapra másolva!
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes dolgozata újszerű volt, sokan idézték utána, és megfelelt a törvényeknek. Ezzel reagált a Miniszterelnökség a Hvg.hu cikkére, amely szerint plágiumgyanú merült fel a politikus doktori dolgozatával kapcsolatban. A miniszterelnökség politikai provokációnak nevezte az írást.
Vágólapra másolva!

Provokációnak nevezte a Hvg.hu vasárnap esti cikkét a Miniszterelnökség. A lap arról írt, hogy plágiumgyanú merült fel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes doktori értekezése körül. Erre közleményben reagált Havasi Bertalan miniszterelnökségi szóvivő.

A miniszterelnökség öt pontba szedte a reakcióját. Eszerint azt a Hvg.hu is elismerte, hogy Semjén dolgozata mindenben megfelelt a vonatkozó törvényeknek, elismerik, hogy pontosan megjelölte azokat a műveket, amelyekre hivatkozott. A dolgozatban több év munkája fekszik, amelyet dr. Lenhardt Vilmos teológiaprofesszor irányított, és a Semjén által feldolgozott téma akkor "egészen újszerű volt", akkor még senki nem foglalkozott ezzel Magyarországon, és "megállapításai és következtetései teljesen újszerűek voltak", amelyeket később mások is idéztek. A munka több kiadványban is megjelent - írták.

A Miniszterelnökség szerint a lap cikke "Nevetséges és szánalmas politikai provokáció", és a plágiumgyanú vádja olyan súlyos, hogy az azt terjesztő sajtóorgánumoknak jogi felelősséget kell vállalniuk miatta.

Mint emlékezetes, a Hvg.hu leplezte le Schmitt Pál volt köztársasági elnök plagizálását. A politikus 1992-ben, a Testnevelési Főiskolán (TF) szerzett kisdoktori címét - ahogy arról korábbi cikkeinkben beszámoltunk - több hónapos procedúra eredményeként március végén vonta vissza a TF-jogutód Semmelweis Egyetem (SE) szenátusa, miután az intézmény által felállított tényfeltáró bizottság megerősítette a lap állítását, miszerint a doktori dolgozat jelentős részét Schmitt más források teljes vagy részleges átvételével készítette el.