Áder: Habozás nélkül az Alkotmánybírósághoz fordulok, ha kell

Vágólapra másolva!
Áder János levélben közölte a választási törvény tervezetét kritizáló Mesterházy Attilával, hogy ha a legkisebb alkotmányossági aggály merül fel egy törvénynél, akkor ő megteszi a szükséges lépéseket.
Vágólapra másolva!

"Mindannyian azt várják tőlem, hogy a rám ruházott jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesítsem. Érvényesíteni fogom" - áll abban a levélben, amelyet Áder János köztársasági elnök küldött Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének.

Áder a levélben azt írja, "ha száz kifogástalan törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat alá fogom írni, ha pedig száz rosszat, hibásat, mind a százat vissza fogom küldeni". A köztársasági elnök a levélben biztosítja Mesterházyt arról, ha egy törvény alkotmányosságával kapcsolatban kétségek merülnek fel, akkor habozás nélkül az Alkotmánybírósághoz fog fordulni. Áder szerint ez az eljárás sosem lesz annak a függvénye, hogy ki bátorítja erre.

Az elnök arra kéri a levélben a szocialista politikust, hogy ha az MSZP-frakciónak a választási eljárásról szóló törvény végső szövegével megalapozott alkotmányossági aggályai lesznek, akkor részletesen írják meg levélben, a törvény mely paragrafusának melyik rendelkezése miért ütközik az alaptörvénybe. "Minden hozzám eljuttatott alkotmányos észrevételüket alapos megfontolás tárgyává teszem" - fogalmaz Áder, aki levelében hozzáteszi, felhívását elküldi azoknak az országgyűlési képviselőcsoportoknak, amelyek kritikával illették a még el nem fogadott törvény tervezetét.

Az államfő arra reagált, hogy Mesterházy hétfőn találkozót kezdeményezett vele. A szocialista politikus azt kérte, hogy a megbeszélés a választási eljárási törvény elfogadásának napján, vagy azt követően legyen. Így a szocialisták aggályait meghallgatva és megfontolva a köztársasági elnöknek még lenne ideje a jogszabály előzetes normakontrollját kérni az Alkotmánybíróságtól. Az MSZP szerint ugyanis a kormánypártok a törvény elfogadásával a demokratikus választási rendszer teljes felszámolására törnek.