Orbán: Nagyrabecsülésem Torgyán Józsefnek

2012.11.20. 8:50

Orbán Viktor levélben köszöntötte egykori koalíciós partnerét, Torgyán Józsefet 80. születésnapja alkalmából - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

"Azt hiszem, mindannyian arra vágyunk, hogy életünkben megadassék az a különleges pillanat, mely egyszerre alkalom az önfeledt örömre és a komoly számvetésre, a közösségre találásra és az önmagunkkal való szembenézésre, a hangos köszöntésekre és a csendes elmélkedésre. Arra a nagyon emberi pillanatra, amikor az egyszeri és megismételhetetlen művünkkel szembesülhetünk" - írta az MTI rendelkezésére bocsátott, hétfői keltezésű levelében a kormányfő. Hozzátette, "egy kerek és tiszteletet parancsoló" évforduló ilyen különleges pillanat lehet. Ilyenkor az ünnepelt nem csupán a magánéleti sikerek és kudarcok mérlegét olvashatja ki belőle, hanem a közösségért vállalt, az élet sűrű anyagából merített küzdelmeinek eredményeit is.

Mindez azonban az ünnepelt kiváltsága. A mi tisztünk a köszöntés - folytatta Orbán Viktor, jelezve: ez az évforduló feleségének és neki is alkalmat adott arra, hogy felidézzék azokat az éveket, amelyeket "harcostársként, koalíciós partnerként hazánk szolgálatában" közösen tölthettek el.

Engedje meg, hogy 80. születésnapja alkalmából nagyrabecsülésemet fejezzem ki, és jó egészséget kívánjak! - zárul Orbán Viktor Torgyán Józsefnek írt levele.

Torgyán József 1932. november 16-án született Mátészalkán. Politikai pályafutása kezdeteként, 1956-ban belépett a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártba, majd az FKGP 1988-as újjászerveződésekor ismét bekapcsolódott a pártmunkába. 1990-től 2002-ig az FKGP országgyűlési képviselője, 1991-től 2002-ig elnöke volt. 1998. július 8-tól - a választások nyomán létrejött, Orbán Viktor vezette Fidesz-FKGP-MDF-koalíciós kormányban - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri posztot töltötte be, e tisztségéről 2001. február 8-án lemondott.