Az ügyészségen a pécsi püspökség hűtlen kezelési ügye

Vágólapra másolva!
Teherautónyi mennyiségű iratot foglaltak le, és 226 embert hallgattak ki a rendőrök, amíg a pécsi püspökség egykori gazdasági igazgatójának hűtlen kezelési ügyében nyomoztak. Az iratokat vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségnek.
Vágólapra másolva!

Befejeződött a nyomozás a pécsi püspökség gazdasági tevékenységével kapcsolatban hűtlen kezelés és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozás, az ügyiratot vádemelési javaslattal megküldték a Somogy Megyei Főügyészségre - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

A közlemény szerint W. Gyula (a pécsi egyházmegye volt gazdasági igazgatója) ellen egyrendbeli, folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, négyrendbeli jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, háromrendbeli folytatólagosan elkövetett adócsalás, kétrendbeli számviteli rend megsértésének megalapozott gyanúja miatt élt vádemelési javaslattal a főkapitányság bűnügyi igazgatóságának gazdaságvédelmi osztálya.

Az alapfeljelentés mintegy 30 különböző vélt vagy valós visszaélést sorolt fel, ezeket további csaknem 50 cselekménnyel egészítettek ki a nyomozás idején érkezett újabb feljelentések. A nyomozók összesen 226 embert hallgattak ki, és a püspökség gazdasági igazgatóságától, valamint a kapcsolódó gazdasági társaságtól egy teherautónyi mennyiségű iratot foglaltak le.

A nyomozást 2010 október végén rendelte a Baranya Megyei Főügyészség. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság "a püspökséggel ápolt jó kapcsolatára" hivatkozva kérte kizárását a nyomozásból, így került az ügy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitánysághoz.