Több tucat hasonló ítélet után újabb négy, életkora miatt felmentett bírót helyezett vissza tisztségébe a Salgótarjáni Munkaügyi Bíróság. Az érintetteket nemcsak újra ki kell nevezni, de elmaradt illetményüket is meg kell kapniuk.

A Salgótarjáni Munkaügyi Bíróság négy Heves megyei, életkora miatt felmentett bíró perében hozott szerdán ítéletet. Megállapította felmentésük jogellenességét, és visszahelyezte őket a tisztségükbe - közölte a Balassagyarmati Törvényszék szóvivője az MTI-vel.

Barsi József elmondta: a bíróság nem jogerős döntése kötelezte a törvényszéket mint alperest, hogy tegye meg a bírák kinevezéséhez szükséges intézkedéseket a Köztársasági Elnöki Hivatalnál, továbbá fizesse meg a bíráknak a tárgyalás időpontjáig elmaradt illetményüket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Alkotmánybíróság (Ab) 2012 júliusában alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a bírák nyugdíjazásának szabályozását.  

A  felmentett bírák közül az OBH adatai szerint 164-en fordultak keresettel a munkaügyi bíróságokhoz. Az ügyekben eddig született több tucatnyi ítélet többsége visszahelyezte az érintetteket a tisztségükbe és kártérítést állapított meg a részükre.

2012-ben a felső korhatár elérése miatt 2996 bíró közül 236-nak szűnt meg a jogviszonya - tudatta az Országos Bírói Hivatal (OBH) a luxembourgi Európai Bíróság november eleji döntését követően, amely kimondta: a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása.