Tiltott állatviadal szervezése és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt hét gyanúsítottal - köztük két román állampolgár - szemben javasolt vádemelést a rendőrség az ózdi kutyaviadalok miatt.

Május közepén az ózdi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának rendőrei a Terrorelhárítási Központ munkatársaival közösen csaptak le egy külvárosi telephelyen zajló állatviadal résztvevőire. A helyszínen többen nézték, amint egy tizenhat négyzetméteres, hetven centi magas, szétszedhető arénában két pit bull terrier verekedett. Az állatokon több friss, vérző sérülés volt. A csarnokban egyebek mellett három faéket is találtak (az egyik véres volt), amelyek a viaskodó állatok szájának szétfeszítésére szolgáltak.

A helyszíni szemle és több házkutatás során tíz pit bull jellegű, harcra kiképzett, gyógyult harapásnyomokkal teli kutyát, valamint a sebeik fertőtlenítésére, kezelésére szolgáló gyógyszereket, infúziókat, fecskendőket foglaltak le. Az állatokat menhelyre vitték.

A hatóság lefoglalt több számítógépet, valamint a kiképzést elősegítő eszközöket: futópadokat, lógatót, súlyhámot is. A számítógépekről több állatviadalról készült felvételt mentettek le, és ezek elemzése során kiderült, hogy valamennyi viadal három éven belül Ózdon zajlott.

Előfordult, hogy egy-egy erre a célra felkészített kutyáért hat-hétszázezer forintot is fizettek a gyanúsítottak, de a tíz lefoglalt állat értéke minimális áron számolva is több mint hárommillió forint. Az egyes viadalokon több százezer forintos bevételre is szert tehettek az ebtulajdonosok.

Az ózdi rendőrkapitányság tiltott állatviadal többrendbeli szervezésének, veszélyes eb tartásával kapcsolatos kötelezettség többrendbeli megszegésének és többrendbeli állatkínzás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal küldte meg az iratokat az ügyészségnek.