Legyen óvatos, ha kopogtat a gázszerelő!

TIGÁZ Zrt, háztartási fogyasztásmérő gázóra Debrecenben
Vágólapra másolva!
Elég pár karcolás a gázórán ahhoz, hogy a gázszolgálató arra gyanakodjon, lopják a gázt. A legtöbb fogyasztó a Tigázra panaszkodik, amely már egy államtitkárnál is lekapta a gázórát. A Tigáz ellen indult vizsgálatokból az derül ki, hogy a gázszolgáltató az esetek közel felében indokolatlanul vette le az órát, és követelt félmillió forintot.
Vágólapra másolva!

"Megjelentek a Tigáztól, és kitalálták, hogy van rajta egy karcolás" - mondta az [origo]-nak Galán Tamás, akitől félmillió forintot követel a Tigáz arra hivatkozva, hogy sérült volt a gázóra plombája. A Nyíregyházán élő Galánékhoz előzetes egyeztetés nélkül toppantak be az ellenőrök néhány hónapja, így csak Galán felesége volt otthon.

"Bebújtak a gázóra-dobozba, a feleségem nem is látta, hogy mit csinálnak, akár ők is megrongálhatták" - mondta Galán. A vizsgálat után az ellenőr közölte, hogy az egyik plomba karcos, és emiatt leszerelik a gázórát. A nővel aláíratták a jegyzőkönyvet, felszereltek egy másik órát, a régit pedig elvitték.

Az államtitkárnál is lekapták a gázórát

Galánék esete nem egyedi, a problémáról a múlt hétfőn már a parlamentben is volt szó, Apáti István jobbikos képviselő kérdezte róla a kormányt. Apáti az [origo]-nak azt mondta, sokan panaszkodtak neki, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, hogy állítólagos rongálásért félmilliós kötbért követelt tőlük a gázszolgáltató. Apáti szerint neki egy kivételtől eltekintve csak a Tigázra panaszkodtak, és a cég "üzemszerűen tisztességtelen magatartása" több ezer embert érint.

A jobbikos képviselőnek válaszoló Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára nemcsak a válaszra kerülve ismerkedett meg a problémával, hanem a Tigáz ügyfeleként is. Pár éve saját lakásánál is egyszer csak csöngettek, majd "pikk-pakk leszerelték a gázórát" a cég ellenőrei - mondta az [origo]-nak. A Tigáz alvállalkozójaként dolgozó bt. munkatársai Fónagy János szerint arra hivatkoztak, hogy valami nem stimmel az órával, majd a készülék leszerelése után az épp otthon tartózkodó feleségével egy papírt is alá is akartak íratni, miszerint elismeri, hogy "szabálytalanul vételezték", vagyis lopták a gázt a lakásban.

Fotó: Mudra László [origo]
Fónagy János a parlamentben

Az államtitkár jogász felesége nem írt alá semmit, hanem az óra vizsgálatát kérte a szolgáltatótól. Ehhez az államtitkár szerint nagyjából egy hónap múlva Érdre kellett elmennie, ahol kiderült: semmi baj nem volt az órával, vagyis megalapozatlanul szerelték le és gyanúsították meg az államtitkárt és családját a gázlopással.

Vasfűrésszel estek neki

Galán Tamás nem úszta meg ennyivel a két hónappal a készülék leszerelése után történő vizsgálatot. "Vasfűrésszel estek neki a gázórának, aztán húsz percen keresztül vizsgálták mikroszkóppal"- mondta. Végül Galán szerint arra a megállapításra jutottak, hogy a plomba hamis, mivel halványabb az eredetinél. Ezt Galán vitatta, szerinte az ő plombája pontosan ugyanolyan volt, mint amilyet a vizsgálat közben mutattak neki, ráadásul szerinte a 2007-es átvételnél azt a plombát neki nem is kellett hitelesítenie.

"Fényképet sajnos nem készítettem" - mondta, ő ugyanis előzetesen úgy gondolta, hogy az ártatlanságát kellő mértékben bizonyítja a gázfogyasztása. Galán ugyanis azt állítja, hogy jóval magasabb gázfogyasztásért fizetett az előzetesen kalkuláltnál, így nem érti, hogy most miért vádolják gázlopással. A Tigáz összesen 584 ezer forintot követel tőle szabálytalan vételezés miatt, és a régi helyére felszerelt új gázóráért. "Egy forintot sem fogok fizetni, én nem loptam gázt" - mondta. Az ügyet jelenleg a Magyar Energia Hivatal (MEH) vizsgálja, de Galán azt mondta, hogy épp a minap kapott egy fizetési felszólítást, amelyben "kikapcsolással fenyegetik".

A MEH 2011-ben 491 darab olyan panaszosoktól érkezett üggyel foglalkozott, amelyben a Tigáz szabálytalan vételezést állapított meg - írták az [origo]-nak. Ebből 208 esetben a hivatal elutasította a lakossági panaszt, 51 esetben csupán tájékoztatást küldött az érintetteknek, 232 esetben viszont megállapították, hogy a szolgáltató nem tudta kellően bizonyítani, hogy a szerződésszegést az a felhasználó követte el, akitől végül a kötbért követelték. A Tigáz Zrt. Magyarország északkeleti régiójában, megközelítőleg az ország területének egyharmadán értékesít földgázt, méretét tekintve a legjelentősebb magyar gázszolgáltató.

A konyhában, spájzban könnyen karcolódik

A Tigáz vizsgálatainak mintegy fele azzal a megállapítással végződik, hogy a gázmérőt valaki, egyszer, valamikor, alkalmassá tette arra, hogy azon keresztül méretlen gázt lehessen vételezni" - mondta az [origo]-nak Kalocsai Gábor ügyvéd, aki több ilyen ügyben is védte a Tigáz ügyfeleit. A Tigáz ezek alapján a vizsgálatok alapján dönti el, hogy követel-e kötbért a fogyasztótól. A Magyar Energia Hivatalhoz akkor kerül az ügy, ha a panaszos nem fogadja el a Tigáz döntését. Kalocsai ügyfelei között van iskolaigazgató, rendőr, tanárnő, festőművész és kisnyugdíjas is, aki mind azért fordult hozzá, mert a gázszolgáltató szabálytalan vételezés miatt kötbért követel tőlük, holott ők azt állítják, nem lopták a gázt.

"Az valóban igaz, hogy a jogszabály szerint a felhasználó felelős a gázmérő mindenkori állapotáért, ez azonban egyszerű kárfelelősség" - mondta Kalocsai. Az ügyvéd szerint a cég gyakorlata azért különösen veszélyes, mert a Tigáz következetesen összemossa a gázlopás tényét mindazokkal a további esetekkel, amikor a gázmérő bármely más okból megsérül.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Tiltó tábla Tigáz Zrt. egyik gázkútjának kerítésén

"A gázmérő megkarcolódásának számtalan oka lehet, hiszen a házigazdák akár nyolc-tíz évig is kerülgetik a sokszor szűkös, zsúfolt helyiségben, konyhában, előszobában, spájzban felszerelt gázmérőjüket" - mondta Kalocsai. Ha nem bizonyítható, hogy maga a felhasználó szándékosan és tevőlegesen megrongálta a gázmérőjét azért, hogy méretlenül jusson gázhoz, akkor csak a ténylegesen keletkezett kár megtérítését, például a gázmérő újrafestésének a költségét követelhetné a szolgáltató.

Tízezrek trükköznek a gázzal

A Tigáz Zrt.-nek évente 70 millió köbméternyi kárt okoz a szabálytalan vételezés - tudtuk meg a cég szóvivőjétől, Száraz Gábortól. "Éves szinten a társaság tízezres nagyságrendben derít fel szabálytalan vételezési eseteket. Vannak már a helyszínen egyértelmű esetek (pl. kerülővezeték), a többi eset többségében szakértői vizsgálattal zárul" - írta az [origo]-nak.

Mágnessel könnyű lebukni

A felhasználókat (jellemzően idős embereket) sokszor "segítőkész emberek" keresik fel, és a villanyszámla, gázszámla csökkentésére alkalmas eszközt ajánlanak fel - tájékozatott a MEH. Olyan mágnessel házalnak, amely a mérőre helyezve lelassítja a forgását. A MEH szerint gázmérőre maradandóan hathat a mágnes, a mágneses befolyásolás kísérlete pedig kimutatható. "Semmilyen mágnest, mágnest tartalmazó eszközt (mobiltelefon, hűtő-mágnes, zseblámpa, hangszóró, stb.) ne tegyenek a mérőkre, de még a közelébe sem. A szabálytalan vételezés kivizsgálásakor könnyen kimutathatók a mágnes hatásai" - közölte a MEH.


Száraz szerint a szakértő csak akkor állapítja meg a szabálytalan vételezést, ha erre több jel együttesen utal, és nem kizárólag külsérelmi nyomokat vesznek figyelembe. "Társaságunk figyelembe veszi a fogyasztásváltozást, de találunk számos olyan esetet, amikor a szabálytalan vételezéskor nem változik a fogyasztás, vagy még nő is" - írta. Csak olyan szakértőket kérnek fel, akik rendelkeznek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium minősítésével, az elvégzett munkáért pedig akkor is megkapják a fizetésüket, ha nem találnak szabálytalanságot.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Háztartási gázfogyasztásmérő

"A gáztörvény értelmében a felhasználó kötelessége a gázmérő állapotának megóvása, e felelősségi kör kiterjed a szándékosan és nem szándékosan okozott külsérelmi nyomokra" - írta Száraz. Szerinte amikor a fogyasztó szerződést köt a szolgáltatóval, akkor ők helyszíni ellenőrzés során felmérik a gázmérő állapotát. "Minden ehhez az állapothoz képest való változás ezt követően a felhasználó felelősségi körébe tartozik" - írta hozzátéve, hogy amennyiben az átíráskor derül ki, hogy a mérővel probléma van, akkor a szolgáltató az előző ügyféllel szemben jár el.

Az ügyvéd szerint nem ennyire egyértelmű a helyzet. "A vizsgálatnak egyetlen olyan pontja sincs, ami kétséget kizáróan bizonyítaná a szabálytalan vételezést" - mondta Kalocsai Gábor. A cég által felkért szakértők ugyanarra a három jelenségre hivatkozva állapítják meg például a gázmérő megmágnesezésével történt szabálytalan gázvételezést. Ilyen például az, ha karcolás van a gázórán, vagy belülről sérül meg, illetve ha a polarizációs fólia elszíneződik. Kalocsai szerint a gázszolgáltató szakértői bár igazságügyi szakértők, az ő magánszakvéleményük mégsem egyenértékű egy, a bíróság előtt megszólaló szakértővel, hiszen a magánszakvélemény elkészítése során nincs igazmondási kötelezettségük.

Sokan inkább fizetnek

Ha a fogyasztó nem fizet, akkor a cég kikapcsolhatja a gázszolgáltatást, elkezdhet alkudozni a kötbér összegéről, vagy eladhatja a követelését egy behajtó cégnek. Kalocsai szerint az alkudozás a jellemző, és sokan annak ellenére is fizetnek, hogy nem követtek el semmit, mert attól félnek, hogy a tél közepén fűtés, meleg víz és főzési lehetőség nélkül maradhatnak. Az egyik ügyfele például amiatt választotta inkább a fizetést, mert több év után végre vevőt talált a lakására, de gáz nélkül megint csak nem tudta volna eladni.

Kalocsai szerint ha a fogyasztó igazolni tudja azt, hogy rajta kívül más is megrongálhatta a gázmérőjét, például a lakásában lakó albérlő, a lakás korábbi tulajdonosa, a társasház folyosón lévő gázóra esetén a szomszéd vagy akár a Tigáz saját szerelői, akkor érdemes a MEH-hez fordulnia, amely semmisnek nyilváníthatja a követelést. A szolgáltatót azonban akkor sem bírságolja meg, ha annak nyilvánvalóan alaptalan volt a vádaskodása. "Ha valaki úgy dönt, hogy nem fizet, de a gázszolgáltatás fenntartásához mégis ragaszkodik, akkor neki magának kell pert indítania a szolgáltató ellen" - mondta Kalocsai.

Mire érdemes figyelni, ha bekopogtat a szerelő?

Kalocsai Gábor szerint a procedúra elkerülése miatt célszerű a gázszerelőket csak előre egyeztetett időpontban beengedni a lakásba. "Érdemes ilyenkor ismerősöket, szomszédokat is áthívni, hogy figyeljék a vizsgálatot, és szükség esetén tanúskodhassanak" - mondta az ügyvéd. Ha mégis problémát találnak az ellenőrök, akkor pedig az ügyvéd szerint a jegyzőkönyvet nem szabad aláírni. A jegyzőkönyv végén ugyanis el van rejtve egy önkéntes lemondó nyilatkozat, amellyel a Tigáz illetékesei a fogyasztóra hárítják át az amúgy a gázszolgáltatót terhelő bizonyítási terhet.

A MEH kérdésünkre azt írta, fontos, hogy ellenőrzéskor a felhasználó ne távozzon el a helyszínről, a jegyzőkönyvet aláírás előtt gondosan olvassa el, és észrevételeit, kifogásait, mindenképpen vezesse fel a jegyzőkönyvre. "Az aláírással nem a vélt szerződésszegés körülményét ismerik el, hanem azt, hogy a jegyzőkönyv csak olyan információkat tartalmaz, amelyek megfelelnek a valóságnak, és azt, hogy jelen voltak a jegyzőkönyv felvételekor" - írták, hozzátéve, hogy a szerződésszegés el nem ismerésekor az erre vonatkozó rovat nem lehet beikszelve.