Kiabáltuk, hogy ne bántsanak minket

garázdaság gyanúja, cigány, roma, rendőr, Hatvan
Vágólapra másolva!
Orvosi leletek tanúskodnak arról, hogy sérüléseket szenvedtek el cigányok - állításuk szerint amiatt, mert csütörtökön kommandósok támadtak rájuk Hatvanban. A rendőrök egészen máshogy emlékeznek, szerintük a cigányok aggresszíven viselkedtek és próbáltak bejutni a rendőrség területére.
Vágólapra másolva!

Nincs könnyű dolga az embernek, ha néhány óra alatt tényszerűen szeretne rekonstruálni egy cigányokkal kapcsolatos konfliktust Magyarországon. Nagyon általánosítva ilyenkor a jogvédők által kikupált cigányok egymást túlharsogva, végletekig egyoldalúan számolnak be az őket ért megpróbáltatásokról, a nem cigányok többnyire pletykákból értesülve helyezik tágabb kontextusba a konfliktust, és panaszkodnak a cigányokkal való együttélés nehézségeiről, a rendőrség pedig a történteket néhány soros hivataloskodó közleménybe sűríti, amellyel még a legvizuálisabb forgatókönyvíró sem menne semmire.

Nem történt ez máshogyan Hatvanban sem, ahol a Társaság a Szabadságokért (TASZ) jogásza, Sánta Szabolcs Miklós szerint csütörtökön rendőrök rátámadtak egy őrizetbe vett cigány férfi rokonságára, és ártatlan embereket bántalmaztak. A TASZ jogásza a hozzátartozók állításaira hivatkozva azt mondta, a bevitt férfi verésnyomokkal távozott a kihallgatásról, és ezt követően szabadultak el az indulatok. A rendőrség ezzel szemben azt állította, hogy a kapitányság előtt randalírozók közül garázdaság és hatóság elleni erőszak miatt vettek őrizetbe hat embert.

Komoly rendőri készültség

Azt, hogy valami szokatlan történt Hatvanban, a komoly rendőri készültség is jelezte a kapitányság előtt. Szombat reggel mintegy hat kisbusz állt az épületnél, és legalább 30 rendőr várakozott. Többen is azt mondták, hogy Miskolcról rendelték ide őket, de sem erről, sem a konfliktusról nem mondtak többet a kapitányságon.

A hozzátartozók által némileg kaotikusan előadott történet szerint 20-30-an várták az őrizetbe vett rokonokat a rendőrség előtt. Amikor kijött az állításuk szerint megvert férfi, elkezdték kérdezgetni a rendőröket, hogy mi történt. Ezek után egy szó nélkül kommandósok rontottak rájuk, rugdosták, verték és paprikasprayvel fújták le őket. A tömegben több gyerek és nő is volt, az egyik fiatalnak szombaton is vöröslő duzzanat volt a szeme alatt, állítása szerint az egyik rendőr ütötte meg.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Rendőrök és a ház, ahova a cigányok menekültek

"Kiabáltunk, hogy ne bántsanak minket, de ez sem számított. Az egyik rendőr fültövön vágott, és kitekerte a telefont a kezemből, amivel kameráztam őket. Gyomron is akartak vágni, de sikerült elmenekülnöm" - mondta az egyik középkorú nő, aki a rendőrséggel szemben álló négyemeletes lakótömbbe menekült be többedmagával, ahol a rokonai laknak. "Utánunk szaladtak vagy tízen, 3-4 embert is lebilincseltek, és a kabátjuknál fogva húzták le őket a lépcsőn" - mondta. A konfliktus után több hozzátartozót is bevittek a kórházba, az egyik nő három bántalmazott leletét is megmutatta, amelyek szerint zúzódott a combjuk, forró levegő vagy gázok általi, valamint kisebb nyak- és fejsérüléseket szenvedtek.

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Baranyi Lajos azt mondta, hogy az eset után elment a rendőrségre, ahol a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjével és a hatvani kapitánnyal tárgyalt. Állítása szerint felajánlották neki, hogy kiengedik az incidens miatt őrizetbe vett hat embert, ha nem lesz következménye az ügynek, de ebbe nem ment bele.

A rendőrség szerint őket támadták

Többek között ennek a valóságtartalmáról is szerettük volna megkérdezni a rendőrséget, ahogyan arról is, hogy valóban ártatlan embereket támadtak-e meg csoportosan a rendőrök, de a rendőrségen azt mondták, ebben az ügyben csak a megyei főkapitányság szóvivője nyilatkozhat, mielőtt felszólítottak minket, hogy hagyjuk el a rendőrséget. A szóvivő, Soltész Bálint megkeresésünkre csak annyit mondott, hogy a pénteki közleményükön kívül nem kívánnak másról tájékoztatást adni.

Szombat délután aztán, nagyjából cikkünk megjelenésével egy időben, kiadott a rendőrség egy bővebb közleményt, amelyben részletezte a rendőrök verzióját. A rendőrség szerint az épület előtt összegyűlt hozzátartozók aggresszíven viselkedtek, és próbáltak bejutni a rendőrség területére. Állításuk szerint hiába szólították fel őket, hogy hagyják abba a "garázda magatartést", de ennek nem tettek eleget, a hangadók a "Támadjuk meg a rendőrséget!" vagy a "Felrobbantjuk a rendőrséget!" kiabálták.

Szombaton a Heol Heves megyei hírportál feltöltött egy rendőrségi felvételt a Youtube-ra arról, ahogy a rendőrök rajtaütnek a két feltételezett kábítószer-terjesztőn, majd ahogy később újabb embereket - feltehetően a garázdasággal gyanúsítottak közül - fognak el. A kapitányságnál lezajlott események nincsenek rajta a videón.


A rendőrség szerint a kerítést rángató, és az azon átmászni próbáló hangadókat kiemelték, az intézkedésnek ellenszegülő, az igazoltatást megtagadó, a rendőrökre támadó személyek közül öt főt közterületen, később pedig egy főt egy közeli épületben elfogtak és előállítottak. A parancsnoki kivizsgálás azt állapította meg, hogy az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt, szerintük nem került sor sorozatos rendőrattakra, bántalmazásra.

Szokás a gyülekezés

A lakóház környékén több mint tíz embert kérdeztünk meg arról, hogy látott-e valamit a csütörtöki incidensből, de senkinek nem volt személyes tapasztalata. "Amikor hazajötten, láttam, hogy sok cigány áll az utcán. Nagyon kiabáltak, és elég durván szidták a rendőröket. Amikor bevisznek egy cigányt, akkor mindig többen összegyűlnek, de ilyen hangosak még nem voltak" - mondta a lakótelepen élő idősebb férfi. Cigányok is azt mondták, hogy amikor a rokonaikat viszik be a rendőrségre, többen is összegyűlnek, hogy megvárják őket.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az egyik hozzátartozó

Egy fiatal pedagógus is arról beszélt, hogy amikor cigányokat vesznek őrizetbe, 10-15 fekete luxusautó is össze szokott gyűlni, és akár 40-50 fős tömeg is szokta várni a kihallgatottakat. "Ilyenkor ujjonganak, sikongatnak egymásnak. Bár nem lépnek föl fenyegetőleg, azért nem mennék le közéjük. Ez a mostani azonban más volt, ekkorra rendőri készültséget még nem láttam" - mondta a férfi, aki szerint nagy gondok nincsenek a lakótelepen élő cigányokkal, csak hangosak.

A megkérdezettek közül talán neki volt a legfinomabb véleménye a cigányokról. Többen is felhozták azt, hogy hiába udvariasak velük, beszólogatnak nekik, hangosan hallgatják a zenét, és nem hajlandóak beilleszkedni. A megkérdezett cigányok ezzel nem értettek egyet, szerintük nincsen konfliktus a lakótelepen, a rendőröktől viszont nagyon félnek.