Megszavazták a választási eljárási törvényt

Vágólapra másolva!
Előzetes regisztrációhoz kötötték a választási részvételt, és szűkítették a pártok kampánylehetőségeit is.
Vágólapra másolva!

A parlament hétfőn név szerinti szavazással fogadta el a választási eljárási törvényt, amely a korábban már az alkotmányba emelt előzetes regisztráció részletes szabályait tartalmazza. A jövőben csak azok szavazhatnak az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon, akik előzetesen kérik felvételüket a névjegyzékbe.

Eszerint a feliratkozás a szavazást megelőző 15. napon lezárul. A Magyarországon élők a jegyzőknél személyesen vagy az internetes ügyfélkapun kezdeményezhetik felvételüket a névjegyzékbe, míg a mozgáskorlátozottak kérhetik, hogy a települési jegyző keresse fel őket, biztosítva számukra az otthoni feliratkozás lehetőségét. A határon túli magyar állampolgárok levélben vagy az interneten regisztrálhatnak a választásokra.

Szűkítették a pártok kampánylehetőségeit is, 2014-től nem hirdethetnek a kereskedelmi rádiókban és televíziókban. Az ötvennapos kampányidőszak alatt a pártok a plakátokon és szórólapokon kívül csak a közszolgálati médiában, a nyomtatott sajtóban és az internetes újságokban, hírportálokon reklámozhatnak.

A közmédia ingyen sugározza majd a pártok hirdetéseit. A hirdetésekre felhasználható időkeret a parlamenti választások előtt legfeljebb tíz óra lehet médiaszolgáltatónként, és azt egyenlő arányban kell felosztani a jelölőszervezetek között.