Fellépést ígér a kormány a zsidózó jobbikos ellen

Vágólapra másolva!
Közleményt adott ki kedden délelőtt a kormányszóvivői iroda, és eszerint a kormány elítéli, hogy Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő összeírná, hány zsidó származású ember van a kormányban és az Országgyűlésben. A közlemény szerint a kormány "a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen", arra későbbre ígért választ a kormányszóvivői iroda, hogy feljelentik-e a képviselőt.
Vágólapra másolva!

Közleményben ítélte el a kormány Gyöngyösi Márton jobbikos képviselői hétfői kijelentéseit. Gyöngyösi Márton azt mondta hétfőn a parlamentben, hogy fel kellene mérni, hány zsidó származású ember van a kormányban és az Országgyűlésben, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Gyöngyösi eredetileg Orbán Viktortól várt volna választ arra a kérdésre, hogy az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán mikor áll ki a Külügyminisztérium "a szenvedő palesztinokért is". A kérdésére Németh Zsolt külügyi államtitkár válaszolt, és azt mondta, hogy Magyarország a két nép közös érdekeit képviseli, és hozzátette azt is, hogy sok magyar ajkú ember él Izraelben, és sok zsidó Magyarországon. Gyöngyösi erre válaszolva vetette fel a felmérést.

A kormányszóvivői iroda erre reagált úgy kedden délelőtt, hogy a kormány "a leghatározottabban elítéli" Gyöngyösi Márton kijelentését. "A kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa" - írja a közlemény. Hozzátették: "A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen inzultusoktól." A kormányszóvivői iroda későbbre ígért választ arra a kérdésünkre, hogy feljelentik-e Gyöngyösi Mártont.

A kormány korábban pontos ezekkel a szavakkal ítélte el a Schweitzer József nyugalmazott főrabbit ért támadást. A 2012. június 6-án kiadott közleményben a Miniszterelnökség azt írta: "Magyarország kormánya a leghatározottabban elítéli, hogy inzultálták Dr. Schweitzer József világhírű tudóst, nyugalmazott országos főrabbit, a magyar értelmiség egyik legmegbecsültebb tagját. A Kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen. Mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa. Egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen támadásoktól".