Egy színpadon Rogán, Mesterházy és Bajnai

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője, az MSZP elnöke és a volt miniszterelnök is fellép a jobbikos Gyöngyösi Márton hétfői kijelentése ellen szervezett vasárnapi tüntetésen a Kossuth téren.
Vágólapra másolva!

A Fidesz részéről Rogán Antal frakcióvezető, a Belváros polgármestere fog beszédet mondani, az MSZP részéről Mesterházy Attila pártelnök, az Együtt 2014 mozgalom részéről pedig Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás néven bejegyzés alatt álló egyesület elnöke szólal fel a jobbikos Gyöngyösi Márton hétfői parlamenti kijelentése ellen vasárnap a Kossuth téren - írja az Atv.hu.

A délután háromkor kezdődő tüntetést a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány kezdeményezte. Beszédet mond Ungvári Tamás, a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány kuratóriumi elnöke is.

A szervezet kezdeményezésére a Mazsihisz, a Hit Gyülekezete és az Élet Menete Alapítvány szervezi a nácizmus ellenes tüntetést a Parlament épülete elé. A tüntetésen fellép Hernádi Judit Jászai Mari-díjas színművésznő és Somló Tamás zenész is, a rendezvény moderátora Bombera Krisztina lesz.

Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfőn a parlamentben azt mondta, listát kellene készíteni a Magyarországon élő zsidókról. A jobbikos felszólalást elítélte a kormány mellett több parlamenti párt, a Mazsihisz felelősségre vonást kért, egy másik hitközség pedig feljelenti a képviselőt. Gyöngyösi Márton később elnézést kért a "félreérthető kijelentéséért".

A Fidesz közben az országgyűlési törvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy a jobbikos politikus hétfői parlamenti felszólalásához hasonló esetekben utólag is lehessen pénzbírságot kiszabni az országgyűlési képviselőkre. Az MSZP és az LMP is módosítaná az országgyűlési törvényt, a Jobbik pedig szeretné, ha a levezető elnök számára a Házszabály világos helyzetet teremtene ilyen esetekre.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: a nagyobbik kormánypárt még csütörtökön benyújtja azt a törvénymódosító javaslatát, amely szerint, ha a levezető elnök nem tesz javaslatot az Országgyűlés méltóságát sértő kijelentéseket tevő képviselő megbírságolására, akkor a Házelnöknek erre öt napon belül utólag is lehetősége lesz és pénzbírságot szabhat ki az érintett képviselővel szemben. A bírság az országgyűlési törvénynek megfelelően legfeljebb a képviselői tiszteletdíj egyharmada lehet. A fideszes politikus hangsúlyozta: az Országgyűlés falai között a méltóság megőrzése kiemelten fontos, ezért a szólásszabadság és a mentelmi jog tiszteletben tartása mellett az ilyen kijelentéseket szankcionálni kell.

Balczó Zoltán, az Országgyűlés jobbikos alelnöke - aki az ominózus felszólalás elhangzásakor az ülést vezette - azt hangsúlyozta: tételesen a jelenlegi Házszabályban nem szerepel olyan passzus, ami alapján neki levezető elnökként meg kellett volna vonnia a szót Gyöngyösi Mártontól. Ha lett volna ilyen, megvonta volna a szót, hiszen kötelessége betartatni a szabályokat - mondta, szorgalmazva egyúttal, hogy a levezető elnök számára a Házszabály módosítása teremtsen világos helyzetet az ilyen esetekre. A konkrét javaslattal kapcsolatban a Jobbik később alakítja ki az álláspontját - jelezte.