Miskolcon pénteken megalakult a Szebb Jövőért Egyesület, amelynek tagjai ezután - saját szavaikkal - "sétálni" mentek az Avas lakótelepre. A vonulók közült 14 embert előállítottak, köztük egy jobbikos helyi képviselőt. "Közbiztonsági tevékenység jogellenes végzése" miatt két nap elzárásra ítélte őket a bíróság.

Nem jogerősen két-két nap elzárásra ítélte a Miskolci Városi Bíróság szombaton azt a 13 embert, akik pénteken Miskolc avasi lakótelepén a Szebb Jövőért Egyesület tagjaiként, szimpatizánsaiként úgymond sétára indultak a városrészben. Egy férfi ellen - aki szervezte a "megmozdulást"  - büntetőeljárást kezdeményezett a rendőrség.

Jakab Péter, a Jobbik miskolci szervezetének alelnöke a héten nyílt levelet írt Kriza Ákosnak, Miskolc polgármesterének. Ebben jelezte, hogy hamarosan megalakul a Szebb Jövőért Egyesület "miskolci egysége", amely "péntek délután az Avason fog sétálni". Pénteken, az alakulás után sajtótájékoztatót is tartottak, ezután indultak a városnéző sétának elnevezett vonulásra.

A rendőrség aznap este 14 embert előállított a résztvevők közül, az MTI információi szerint köztük volt a jobbikos politikus, Jakab Péter is. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján közölte, hogy 14 embert előállítottak. Közülük egyet közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése vétsége, a többit pedig közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt állították elő.

A Jobbik egyik önkormányzati képviselője, Pakusza Zoltán közleményében így értékelte az előállítást: "sajnos kiderült, a hatalom újfent nem a becsületes polgárok mellett áll. Az Avason sétáló hazafiakat a pintéri rendőrség előállította, mintha közönséges bűnözök lennének". Ezért határozottan elítélik "ezt a nyilvánvalóan politikai megrendelésre indított koncepciós eljárást."

A szombati bírósági döntés után Szabó József, a Miskolci Törvényszék szóvivője közölte, közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzésének szabálysértése miatt ítéltek el a 13 embert, ugyanakkor valamennyiüket szabadlábra helyezték, az őrizetbe vételük két napja ugyanis ebbe beleszámít. A rendőrség tudomásul vette a döntést, az érintettek és ügyvédjeik fellebbeztek, ezért a verdikt nem jogerős.

Az eseményekre így reagált a Fidesz miskolci szervezete: "Ebben az esztendőben sajnos ez már a sokadik alkalom, amikor szélsőségesek akarnak politikai hasznot húzni az Avas problémáiból. Ezzel szemben, a miskolci városvezetés 60 járőrrel erősítette a városban, így az avasi lakótelepen is, a közbiztonságot, a személyes jelenlétet. A korábbi esztendők tízszeresét, összesen 400 millió forintot fordított a rend megerősítésére" - írta a párt közleményében.

A helyi MSZP-szervezet pedig úgy értékelte, hogy "a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület kimondatlanul is nem más, mint a már nyíltan fajgyűlöletet hirdető, fasiszta parlamenti párt katonai nyúlványa".