Hazaküldték a nácikat a Kossuth téri tüntetők

Vágólapra másolva!
Tízezernél is többen voltak a Kossuth téren, ahol a jobbikos Gyöngyösi Márton hétfői felszólalása ellen tiltakoztak. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kis füttyöt és nagy tapsot is kapott, és azt mondta, hogy Magyarország megvédi polgárait. Bajnai Gordon arról beszélt, hogy a megosztottság és megbélyegzés meggyengít, Mesterházy Attila pedig keménykedett a Fidesszel.
Vágólapra másolva!

Több, különböző politikai párt vezető képviselője, köztük Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Bajnai Gordon, az Együtt 14 Mozgalom egyik vezetője is felszólalt a rasszizmus elleni, vasárnap délután 3-kor kezdődött tüntetésen.

A rendezvény szervezői Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfői parlamenti felszólalása miatt hirdették meg az eseményt. Gyöngyösi Márton azt mondta, fel kéne mérni, hány olyan zsidó származású ember van a kormányban és az Országgyűlésben, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A képviselő az izraeli-palesztin konfliktusról kérdezte a külügyi államtitkárt, és nem tetszett neki a válasz, ez után vetette fel a felmérést. Gyöngyösi kedden elnézést kért, közleményében azt írta, félreérthetően fogalmazott. A képviselő nem minden zsidó származású embert írna össze, a Jobbik ugyanis "a nemzetbiztonsági kockázat felmérését kizárólag a kettős állampolgárok esetén tartja fontosnak".

Forrás: MTI/Beliczay László

A tüntetésen az [origo] tudósítója szerint tízezernél is többen lehettek, a tüntetők megtöltötték a tér háromnegyedét. A rendezvény elején a rendezők sorfalat álltak, átvizsgálták a tüntetőknél lévő nagyobb táskákat, a műsor kezdése előtt a zsidók második világháború alatti Dunába lövéséről vetítettek filmet. Rengeteg transzparens volt látható, ezek szerint sokan jöttek vidékről. Voltak a tömegben magyar és uniós zászlók is, náci- és Jobbik-ellenes transzparensek. A műsorvezető, Bombera Kriszta külön köszöntötte az amerikai és izraeli nagykövetet, akik részt vettek a rendzvényen.

Nézze meg a tüntetést!
http://video.gemius.hu/liveinfo/iframe/1910171533001_1999105886001.html

Rogán: Magyarország megvédi polgárait

A műsor Gyöngyösi beszédével kezdődött, amit a tüntetők kifütyültek. Somló Tamás énekelt, utána jött az első felszólaló, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Többen fütyülni kezdtek, amikor megjelent és néhányan belefütyültek a beszédébe is - a bekiabálások alapján azért, mert néhány tüntető felelősnek tartja a kormányt is a politikai hangnem eldurvulásáért -, de nem volt ez a jellemző, Rogán többször nagy tapsot kapott, maga mellé állította a hallgatóságot.

Rogán arról beszélt, hogy Gyöngyösi kijelentése elfogadhatatlan, nem akarunk együtt élni alantas, rasszista megnyilvánulásokkal, nem fogadhatjuk el, hogy milliók halálát, szenvedését semmibe vegyék - mondta. Rogán azt mondta, hogy elviszi a gyerekeit Auschwitzba, hogy megértsék ők is, hogy mi a baj a szélsőséges eszmékkel és egymás gyűlöletével. "Nem engedjük, Magyarország megvédi polgárait" - zárta a beszédét Rogán.

Forrás: MTI/Marjai János

Bajnai: Legyengít a megbélyegzés

Az antiszemitizmus nem a zsidókról szól, hanem a nemzetről, arról, hogy mennyire vagyunk szolidárisak magunkhoz - mondta Bajnai Gordon, az Együtt 2014 alapítója. Bajnai szerint a nácik összeegyeztethetetlenek az élettel, minél rosszabb Magyarországnak, annál jobb nekik. Bajnai azt mondta, hogy a kölcsönös megbélyegzés megosztotta és meggyengítette Magyarországot. A megosztottság szerinte oda vezetett, hogy a szélsőséges eszmék követői mindig menedéket találnak. Egymás megbélyegzése miatt akit lenáciznak, az azt hiszi, hogy nincs egyedül.

Bajnai beszéde végén azt mondta, hogy nem politizál, de aztán mégsem bírta ki teljesen. Küzdöttem a rezsim ellen tegnap és fogok holnap is, de ma a gyűlölet elleni összefogás ideje van - mondta, majd azért hozzátette, hogy a mostaninál normálisabb politizálást akar. Ha normális politizálást akarunk, akkor a nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal - zárta beszédét Bajnai.

Forrás: MTI/Beliczay László

A felszólalók közül a családjával érkező Mesterházy Attila, az MSZP elnöke váltotta ki a legkisebb ovációt a hallgatóságból. Mesterházy idézte egy olasz lapnak adott interjúját, ahol szerinte pontosan megjósolta, hogy a szélsőséges eszmék hódítanak a magyar politikában. Azt mondta, hogy a fasizmus vírus, a Jobbik pedig a vírusgazda, harcot kell indítani a fasizmus ellen, és ehhez szavak helyett tettekre van szükség. Mesterházy kijelentette, hogy az MSZP támogatja a Demokratikus Koalíciónak javaslatát, amely karanténba zárná a Jobbikot. Bejelentette, amíg a jobbikos Gyöngyösi Márton a parlament külügyi bizottságának alelnöke, addig az MSZP nem vesz részt az üléseken.

Mesterházy is az összetartozás és a tolerancia fontosságáról beszélt és bár kijelentette, hogy nem politizálni jött, nem bírta ki végig. Beszéde végén felszólította Orbán Viktort, hogy határolódjon el hétfőn a parlamentben Gyöngyösitől, és arra kérte a Fideszt, "használja a kétharmadot a fasisztákkal szemben".

Örül a Fidesznek a Milla

A tüntetés után közleményt adott ki a Milla, amely közölte: "üdvözli a soha nem látott mértékű összefogást a nácizmus ellen." A szervezet szerint különösen fontos, hogy a tüntetésen a Fidesz frakcióvezetője is megjelent, megmutatva, hogy van, ami már nekik is sok. Hozzátették ugyanakkor, hogy szerintük a parlamentbe bekerülő náci hangokért a felelősség nagyobbik része azt a jobboldali politikai elitet terheli, amely "taktikai kérdésként kezelte a saját szélsőségeitől való elhatárolódás kérdését".

"A mai tüntetésen elhangzott beszédek őszinteségét azon fogjuk lemérni, hogy Rogán Antal, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila Budapesten kívül merészkednek-e, ha legközelebb a gárdisták vonulnak, megfélemlítve roma honfitársainkat" - írják." És hogy elmennek-e jövőre a Meleg Méltóság Menetére, demonstrálva, hogy a kirekesztést sem vallási, sem faji, sem szexuális orientáció, sem más alapon nem fogadják el. A kiállás az emberi egyenlőség mellett akkor lesz hiteles, ha mindig sor kerül rá, amikor annak ideje van" - áll a közleményben.

A Jobbik szerint ez undorító

Novák Előd, a Jobbik alelnöke még a demonstráció előtt írt vasárnapi közleményében úgy fogalmazott, pártjuk ízléstelennek és a keresztény hagyományokat sértő "provokációnak" tartja, hogy a tüntetésre éppen advent első vasárnapján kerít sort a Fidesz, az MSZP, Bajnai Gordon, a Mazsihisz és a Hit Gyülekezetének "nagykoalíciója, mely csak Izrael érdekében tud összefogni, a magyarság sorskérdéseiben nem". Vona Gábor, a Jobbik elnöke később közleményében azt írta, hogy a vasárnapi tüntetéssel "nagykoalíciós egység" jött létre a Jobbik "megsemmisítésére". "Az ország valós problémája nem a sárga csillag, hanem a sárga csekk és a magyar emberek rabszolgahelyzete saját hazájukban" - tette hozzá.