Brutális keretszámvágáson gondolkozik a kormány

Vágólapra másolva!
A mostani 38 ezerről nagyjából 10 ezerre csökkenhet az államilag támogatott felsőoktatási helyek száma 2013-ban. A tervről szerdán tárgyal a kormány, amely pár hete még azt tervezte, hogy 30 ezer ember tanulmányait fizeti az állam a felsőoktatásban. A hallgatói érdekképviselet elnöke azt mondta, hogy még egy kisebb csökkentés is elfogadhatatlan lenne, erre a tervezetre pedig nem találja a szavakat.
Vágólapra másolva!

"Nem megerősített információink szerint a holnapi kormányülésen a keretszámokkal kapcsolatban lesz olyan előterjesztés, amely a már elfogadhatatlan 30 000 helyett mindösszesen csak 10 000 leendő hallgatónak biztosítaná a tandíjmentes a felsőoktatást a következő tanévben" - írja Facebook-oldalán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége.

Az MTI megszerezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának tervezetét, amely szerint 10 480 diák felsőoktatási tanulmányait finanszíroznák. A tervezet szerint - amelyről várhatóan szerdán tárgyal a kormány - 46 330-an részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben (ők a képzés árának felét fizetik), alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat. Mesterképzésen 16 ezren, doktori képzésben 1300-an tanulhatnának.

A tervezet szerint agrártudományt 300-an, bölcsészeti képzésben 550-en, informatikai képzésben 800-an, műszaki területen 1200-an, orvosi képzésben 2350-en, pedagógusképzésben 1150-en, sportterületen 100-an, társadalomtudományi területen 270-en, természettudományi területen 800-an, művészeti képzésben 100-an, művészetközvetítési területen pedig 40-en tanulhatnának állami támogatással. Jogot és a gazdaságtudományt csak önköltségesen lehet tanulni jövőre. Idén 38 ezer volt az államilag finanszírozott keretszám, egy néhány hetes terv szerint a kormány jövőre nagyjából 30 ezer diák felsőoktatási tanulmányait finanszírozta volna.

A HÖOK elnöke, Nagy Dávid azt mondta az [origo]-nak, hogy a hallgatói érdekképviseletnek a két héttel ezelőtt tervezett mintegy 30 ezres keretszám is elfogadhatatlan volt, de a most napvilágot látott 10 ezres tervezetre "nem talál szavakat". A hallgatói vezető, aki egyelőre nem látta az előterjesztést, úgy fogalmazott: ha ez igaz, akkor Magyarországon bevezették a tandíjat, becsapták a választókat, az ifjúságot, és meghazudtolták a 2008-as népszavazás végeredményét.