A Mecsekben még jegesek az utak

Vágólapra másolva!
A főutak az egész országban járhatók, főleg a hegyekben azonban még jegesek a mellékutak.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki esti havazás után több helyen is jegesek voltak az utak, de péntek délelőttre a legtöbb helyen már sikerült járhatóvá tenni a főutakat - közölte az Útinform ügyfélszolgálata az [origo]-val.

Az országban pénteken délelőtt mindenhol nulla fok alatti a hőmérséklet, de csütörtökhöz képest új csapadék nem esett. A főutak nagy része vizes vagy sónedves, az Alföldön viszont már száraz. A mellékúthálózaton tarkább a kép, a Bakonyban és Mecsekben a hegyi utak jegesek, de jegesedéseket jelentettek Vásárosnamény és Kisvárda közeléből is.

Valamennyire még havasak az utak Nógrád megyében, Balassagyarmat és Putnok környékén letaposott hó van a mellékutakon. Kápolnásnyék és Székesfehérvár közelében latyakosak az utak, Szolnok környékéről pedig deresedést jelentettek.

130-szor riasztották a katasztrófavédőket

A katasztrófavédelem ügyeleteire december 6-án közel 130 segélyhívás érkezett, ezek közül 70 műszaki mentés volt. Ezen mentések zöme a téli időjáráshoz kapcsolódó közlekedési baleset volt.

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők és a közútkezelők december 6-án összesen 618 szakemberrel és 429 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő különböző káresetek felszámolásában.

A közlekedők figyelmét ismét felhívjuk arra, hogy az útfelületekre és járdákra hulló csapadék az éjszaka folyamán megfagy, ezért a hajnali és reggeli órákban fokozott figyelemmel induljanak útnak! Egy kis körültekintéssel a balesetek jelentős része megelőzhető.