Semjén megússza a dolgozatügyet

Vágólapra másolva!
Súlyos tudományetikai vétséget követtek el Semjén Zsolt szakdolgozatánál - állapította meg az ELTE bizottsága. Saját szabályai miatt azonban az ELTE nem tehet semmit. Korábban más egyetemen elvették a doktori címet attól, akiről kiderült, hogy plagizált.
Vágólapra másolva!

Nem lesz további vizsgálat az ELTE Társadalomtudományi Karán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szociológiai szakdolgozata ügyében - jelentette be a dolgozatot vizsgáló bizottságot vezető Tausz Katalin dékán pénteken. A háromtagú vizsgálóbizottság megállapította ugyan, hogy "súlyos tudományetikai vétség történt", de megállapították azt is, hogy a dolgozat leadásakor érvényes szabályok alapján "a záróvizsga rendjében nincs semmiféle részletes útmutatás arról, melyek a szakdolgozattal kapcsolatos részletes szabályok, illetve, hogy mi történik akkor, ha utólag kétség merül fel egy vizsgázó teljesítményével kapcsolatban".

A háromtagú bizottság megállapította, hogy nagyon jelentős szövegegyezés található a szakdolgozat konzulense, Molnár Attila Károly később publikált írása és Semjén Zsolt szakdolgozata között, azaz "súlyos tudományetikai vétség történt". Tausz szerint ennek ellenére semmiféle lehetőség nincs hivatalos eljárás lefolytatására ebben az ügyben.

Az elmúlt években ugyanakkor a nyilvánosságra került ügyek alapján az egyetemek szigorúan megbüntették azokat, akikről kiderült, hogy plagizáltak. A Debreceni Egyetem doktori tanácsa például 2009-ben megfosztotta doktori címétől azt a pedagógiatanárt, akiről kiderült, hogy 2004-es disszertációja 30 százalékát öt másik szerző munkáiból emelte át és tüntette fel sajátjaként. A Budapesti Corvinus Egyetemen a doktori iskola fennállása óta két eset történt. Az egyetem kivizsgálta az ügyeket, és megbüntette a hallgatókat - mondta korábban az [origo]-nak a doktori tanács titkára. Az iskola egyik doktorandusza például disszertációjában a későbbi bírálója műveiből másolt szövegrészeket hivatkozás nélkül, így gyorsan kiderült a plágium. A hallgatót ezután kizárta az intézmény a doktori iskolából.

Az ELTE Szervezeti és Működési Szabályzatából az derül ki, hogy a helyzet valóban nem egyértelmű, a Semjén terhére rótt etikai vétséget azonban komolyan szankcionálja az egyetem. A szabályzatból kiderül, hogy azok a hallgatók, akik megsértik az egyetem szabályait, fegyelmi eljárás alá esnek (a szabályzat a még aktív hallgatókról beszél, a már végzettekről nem). A szabályzat szerint fegyelmi vétségnek számít, ha egy hallgató plagizál, ebben az esetben meg kell tagadni tőle a diplomát és a záróvizsgát (kivéve, ha gondatlanságból vagy vétlenül plagizált és a szabályoknak összességében eleget tett).

A fegyelmi vétségeket egy külön bizottság vizsgálja ki és dönt a büntetésről. A bizottság meghallgatja a hibázó hallgatót vagy a képviselőjét is.

Tausz az [origo]-nak azt mondta, a problémát Semjén esetében az okozza, hogy már nem az egyetem hallgatója, arra pedig sem precedens, sem szabály nincs, hogy mit kell tenni, ha valakiről utólag derül ki, hogy vétett az egyetem szabályai ellen. Szerinte olyanra volt példa, hogy valakiről a záróvizsga előtt vagy alatt derült ki, hogy plagizált, ilyen esetekben a vizsga leállt, a gyanút bejelentették a fegyelmi bizottságnak. A bizottság vizsgálatot indított, amely elején a hallgatónak nyilatkoznia kell, hogy nem plagizált. A Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Tausz szerint nem zárja ki, hogy fegyelmi eljárás induljon utólag is, de ennek szabályait nem is rendezi.

Semjénnek és a konzulensének kell lerendeznie a kérdést

Az ELTE döntése után sajtóközleményt adott ki a Miniszterelnöki Sajtóiroda, miszerint Semjén Zsolt tudomásul veszi az ELTE bizottságának hivatalos állásfoglalását, amelynek alapján semmilyen intézkedés nem indul a szakdolgozata ügyében. A miniszterelnök-helyettes lezártnak tekinti az ügyet.

Az [origo] megkereste Tausz Katalint, aki szerint az egyetemnek nem feladata szerzői jogi kérdésekben döntéseket hozni, és szerinte Molnár Attila Károly, valamint Semjén Zsolt feladata, hogy eldöntsék egymás között, kinek a szellemi terméke a dolgozatok kérdéses részei. Tausz beszélt egy Molnár Attila Károly által tett nyilatkozatról is, amelyben Molnár kijelenti, hogy nem vett át szövegrészeket egyetlen tanítványától sem.

Semjén szakdolgozatáról a Hvg.hu írta meg, hogy jelentős részben egyezik korábbi teológiai szakdolgozatával. Az ELTE először azt közölte, hogy nem vizsgálja ki az ügyet, aztán mégis összehívta a bizottságot. A lap szerint Semjén teológiai doktorija jelentős részeket emel át több más munkából, a Hvg.hu becslése szerint a doktori dolgozat mintegy negyven százaléka másolat, és nagy részét aztán Semjén a szociológia tanszéken is felhasználta.