Razziákkal és megnövelt számú járőrrel készül a rendőrség az ünnepekre Pest megyében. A megyében hetven hipermarket van, és ilyenkor nem csak a karácsonyra bevásárlók lepik el a környéküket, hanem a zsebtolvajok és az autófeltörők is.

Megerősített létszámmal és sorozatos ellenőrzésekkel készülnek a Pest megyei rendőrök az ünnepekre; a legtöbb razzia a mintegy hetven hipermarket környékén várható - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK).

A karácsonyi bevásárlások időszaka kedvező feltételeket kínál a bűnözőknek, akik a forgatagban elvegyülve kihasználhatják az emberek esetleges figyelmetlenségét. Az ilyenkor tipikus autófeltörések és zsebtolvajlások megelőzéséért, visszaszorításáért a PMRFK decemberben a szokásosnál lényegesen több rendőrt vezényel a legnagyobb forgalmat bonyolító bevásárlóközpontok, piacok környékére, és visszatérő járőrözéssel, a vásárlók figyelmének felhívásával igyekszik elriasztani a bűnözőket.

Csak Budaörsön és közvetlen környékén 35 bevásárlóközpont üzemel (a megyében összesen 70), de tömegesen vásárolnak az emberek az ünnepek előtt Dunakeszi, Szentendre, Gödöllő és más nagyvárosok üzleteiben is - tette hozzá a szóvivő, aki szerint a korábbi évek hasonló akciói eredményesen zárultak.

A rendőrség azt ajánlja, hogy a tömegközlekedési eszközökre történő fel-, illetve leszálláskor mindenki figyeljen a lökdösődő, tülekedő zsebtolvajokra, ne tartsanak az emberek maguknál sok készpénzt, bankkártyájuk mellett ne legyen ott a PIN-kód, parkolás után pedig pakolják az utastérből a csomagtartóba az ülésen lévő holmit.

A pénztárcát, kézi táskát senki ne tegye a bevásárlókosárba, illetve jól látható helyre, a fontosabb értéktárgyakat érdemes szorosan magunknál tartani.