Tandíjmentes felsőoktatást és a hallgatói szerződés intézményének eltörlését fogják követelni a kormánytól.

Jövő szerdán demonstrációt tart a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Budapesten - közölte a szervezet elnöke. A szervezet követeli a felvételi keretszámok haladéktalan felülvizsgálatát, a tandíjmentes felsőoktatást és a hallgatói szerződés intézményének eltörlését.

Nagy Dávid a HÖOK elnökségi ülése után tudatta: az egyetemi és főiskolai hallgatói önkormányzatok saját intézményeikben sztrájkbizottságot hoznak létre a helyi cselekvési terv kidolgozására. Jelezte, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi kampuszán már hétfő délután demonstrációt tartanak az intézmény szervezésében.

A szerdai demonstráció mellett további akciókat is terveznek, ennek részleteiről hamarosan tájékoztatják a közvéleményt - ígérte a HÖOK elnöke. Kitért arra is, hogy előző nap felvették a kapcsolatot a Magyar Rektori Konferenciával, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével, valamint a Hallgatói Hálózattal.

A kormány szerdai ülésén döntött úgy, hogy drasztikusan, a mostani 38 ezerről 10 480-ra csökkenti az államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámokat. Csütörtöki sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő elismerte, hogy jóval kevesebb ösztöndíjas hely lesz, és csak a legjobb 15-20 százalék kap teljes támogatást, a többiek diákhitelt vehetnek fel. A kormányszóvivő szerint azt szeretnék elérni a változtatással, hogy minél többen el is végezzék az egyetemet.

Az intézkedéssel a kormány nemcsak a jogi és közgazdasági pályára készülők dolgát nehezíti meg (itt nem hirdetnek meg ösztöndíjas helyeket), hanem azokét a fiatalokét is, akik műszaki vagy természettudományos szakokra igyekeznek. Jövőre a műszaki, informatikai és természettudományos területeken összesen mindössze 2850 államilag támogatott helyet hirdetnek meg. Ez az idén meghirdetett ösztöndíjas helyek nagyjából ötöde.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban hevesen ellenezte a tandíj bevezetését és részben erről szólt 2008-ban a Fidesz által kezdeményezett népszavazás is. Erről részleteket bővebben ebben a cikkünkben olvashat.