Tűzszünet várta Bajnait Amerikában

Vágólapra másolva!
Bár Magyarországon kemény támadások érik a kormányoldal részéről a politikai visszatérésre készülő Bajnai Gordont, washingtoni szereplésein szívélyesen üdvözölte Szapáry György nagykövet és Fellegi Tamás korábbi miniszter is. Bajnai is csak finoman kritizálta a magyar kormányt, előadta elméletét az IMF-tárgyalásokról, az ország helyzetét pedig úgy írta le, hogy cikkcakkos története során most "egy hosszú cakkban van".
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnökként is sokkal inkább keltette technokrata üzletember benyomását, mint politikusét, és ennek megfelelő volt a belépője pénteken egy washingtoni konferencián is. Jól szabott öltönyben és a Financial Times egyik példányával a kezében érkezett meg reggel a Johns Hopkins egyetemre, ahol résztvevője volt egy kerekasztal-beszélgetésnek az európai és amerikai válságkezelésről.

Forrás: Pethő András [origo]
Bajnai elhelyezkedik a pódiumon

Washingtonban napi rendszerességgel vannak hasonló fórumok, és Bajnai láthatóan otthonosan mozog ebben a közegben. Miniszterelnöki megbízatásának vége óta tudatosan építi nemzetközi kapcsolatrendszerét, aminek része, hogy korábban órákat tartott a tekintélyes New York-i Columbia egyetemen, és itt Washingtonban is csatlakozott több gazdasági és politikai kérdésekkel foglalkozó szervezethez. Részt vesz a Johns Hopkins egyetemhez tartozó Center for Transatlantic Relations munkájában, és a Center for Strategic and International Studies is a szakértői között tudhatja.

Ezek rangos szervezeteknek számítanak, a péntek reggeli kerekasztal-beszélgetést például a Center for Transatlantic Relations szervezte, és Bajnai mellett a vendégek között van az amerikai pénzügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője és az Európai Unió elnöki posztját betöltő Herman Van Rompuy korábbi kabinetfőnöke is.

Barátok a másik oldalról

Bajnai ebben a beszélgetésben nem tért ki Magyarországra, és így a saját politikai terveire sem, kizárólag általános európai problémákról beszélt. A rendezvény nem volt ugyanakkor teljesen mentes a hazai vonatkozásoktól, a konferencián megjelent ugyanis Fellegi Tamás, az Orbán-kormány korábbi minisztere és Szapáry György washingtoni nagykövet, Orbán Viktor korábbi tanácsadója is. Láthatóan mindketten jó viszonyt ápolnak Bajnaival, és semmi jele nem volt azoknak a kemény támadásoknak, amelyeket a Fidesz és a hozzá közel állók intéztek Magyarországon az utóbbi hetekben a visszatérését bejelentő Bajnai ellen. Tegeződve köszöntötték egymást, és a korábbi miniszterelnök Fellegivel félrevonult beszélgetni az egyetemi kávézó egyik helyiségébe, és tudósítónk úgy hallotta, hogy Szapáryval is beszéltek egy esetleges találkozóról.

Forrás: Pethő András [origo]
Fellegi Tamás Simonyi András korábbi washingtoni nagykövettel

Fellegi tudósítónknak azt mondta, épp New Yorkban tartózkodott, de hallott a konferenciáról, és felkeltette az érdeklődését, Bajnai pedig kérdésünkre közölte (ahogy ez az alábbi rövid videóban hallható), hogy régóta ismeri Szapáryt és Fellegit is, és természetesnek tartja, hogy ha magyarok találkoznak külföldön, akkor elbeszélgetnek egymással.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=p7hAao3n3TtkLNmV

Bajnai a fórumon főként arról beszélt, hogy milyen nagy kihívást jelent a politikusok számára a közgazdaságilag egyszerűnek tűnő problémák megoldása. "A technokrata füleknek jól hangzik az, hogy strukturális reform" - fogalmazott, majd hozzátette, hogy a gyakorlatban ezeknek a végrehajtása sokkal nehezebb, mint amilyennek tűnik: "Ez valójában azt jelenti, hogy pénzt kérünk vissza a szavazóktól. És arra kérjük őket, hogy alapjaiban változtassák meg az életüket. Ez a két legnehezebb dolog, amelyet egy politikus kérhet a választóitól."

Fegyelmezetten viselkedett

Bajnai beszélt arról is, hogy ugyan az Egyesült Államok és az Európai Unió annyiban hasonlít, hogy mindkettő stabilitási válsággal küszködik, szerinte Európában annyival rosszabb a helyzet, hogy a versenyképességgel is gondjai vannak. Szerinte ezért Európának hosszabb időre lesz szüksége a kilábaláshoz, és ez a politika színterén komoly változásokat eredményezhet. "Furcsa új pártok jelennek meg, új koalíciók alakulnak" - mondta, bár még csak burkolt utalást sem tett arra, hogy a saját politikai kezdeményezését is ide sorolja-e.

Forrás: Pethő András [origo]
Bajnai Szapáry György nagykövettel beszélget

A hat ember részvételével zajló beszélgetés több mint egy órán keresztül tartott, és Bajnai volt talán a legszűkszavúbb, de hozzászólásai összeszedettek és lényegre törőek voltak. Ez látszott abból is, hogy több hozzászóló is visszautalt az általa mondottakra, és az egyik ilyen alkalommal az amerikai pénzügyminisztériumot képviselő Christopher Smart egyszerűen csak Gordonként emlegette a korábbi magyar miniszterelnököt, akit meg is dicsért azért, mert szerinte bátor dolog volt tőle, hogy népszerűtlen, de szükséges intézkedéseket hajtott végre kormányzása idején.

Bár az ehhez hasonló kerekasztal-beszélgetéseken mindig érdekes figyelni, hogy az éppen nem beszélő résztvevők milyen trükkökkel próbálják leplezni az unalmukat, Bajnai szinte végig fegyelmezetten hallgatta a többieket. Míg voltak, akik sugdolózni kezdtek egymással az egyik hozzászólás alatt, egy másik vendég pedig a kezébe temette az arcát, Bajnai csak néhányszor nyúlt a telefonjához, és az ásítást is viszonylag jól leplezte azzal, hogy a szájára tette a kezét.

Miért nem jön össze az IMF-megállapodás?

Délután volt egy hosszabb szereplése is Bajnainak. A Center for Strategic and International Studies nevű szervezetnél tartott előadást, és a bevezetőben ugyan itt is csak általános európai ügyekről beszélt, később a moderátor kérdéseire válaszolva kitért Magyarországra is. A Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fűződő viszonyról azt mondta, hogy az IMF programja általában nem jelent önmagában megoldást, hanem csak arra jó, hogy időt adjon az adott kormánynak, hogy kijavítsa a hibáit. "Ha a kormány nem akarja kijavítani a hibáit, vagy nem hiszi azt, hogy hibázott, akkor az IMF nem fog segíteni" - fogalmazott Bajnai, aki aztán kicsit konkrétabban fogalmazva közölte, hogy szerinte azért nincs megállapodás az IMF és a magyar kormány között, mert az Európai Bizottsággal együttműködő valutaalap azért akar pénzt adni a kormánynak, hogy változtassa meg a gazdaságpolitikáját, a kormány viszont azért akar pénzt szerezni, hogy folytatni tudja az eddigi gazdaságpolitikáját.

Forrás: Pethő András [origo]
Csak finoman bírált Bajnai

Bár a közönségből elhangzott egy olyan megjegyzés, hogy "Orbánt nagyon nem szeretik itt", Bajnai egyszer sem ejtette ki a magyar miniszterelnök nevét, és a bírálatait is finoman fogalmazta meg. Azt mondta például, hogy a gazdaság szempontjából leginkább a befektetési ráta visszaesése aggasztja, amely az általa idézett számok szerint alacsonyabb, mint maga az amortizáció, tehát lényegében negatívba csúszott át. "Ez az elveszett bizalom miatt van" - mondta.

Bajnai beszélt arról is, hogy Magyarország lecsúszott a többi kelet-európai országhoz képest, és a gazdasága most recesszióban van, miközben Lengyelországé és Szlovákiáé növekszik. Nem egyértelműen a mostani kormányt tette felelőssé ezért, megjegyezte ugyanis azt is, hogy a rendszerváltás után a térség országai azzal számoltak, hogy egy szép egyenes vonalat leírva felzárkóznak majd a nyugat-európai országokhoz, ez azonban végül nem így lett. "Minden országnak voltak cikkcakkjai" - mondta, majd példának hozta Vladimir Meciar Szlovákiáját vagy a néhány évvel ezelőtti Lengyelországot. "Magyarország vezető volt az első tíz évben, de aztán elkezdtünk visszacsúszni. Most cakkban vagyunk" - fogalmazott, majd néhány másodpercnyi szünet után kiegészítette azzal, hogy "egy hosszú cakkban".