Miskolci egyetemisták foglaltak el egy kormányhivatalt

Vágólapra másolva!
Elfoglalták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal miskolci épületét a felsőoktatást érintő változtatások ellen tiltakozó hallgatók kedden reggel. Több mint hetven egyetemista vár az épületben arra, hogy petíciójukat átadják Demeter Ervin kormánymegbízottnak, de ő éppen a Parlamentben van.
Vágólapra másolva!

Miskolci egyetemisták elfoglalták a Borsod megyei kormányhivatalt kedden reggel. Az MTI úgy tudja, hogy jelenleg több mint hetven miskolci egyetemista tartózkodik az épület előterében és az épület előtt. Az egyetemisták át akarnak adni egy petíciót Demeter Ervin kormánymegbízottnak, de mivel ő éppen a Parlamentben van, a diákok egyelőre várakoznak.

Az előcsarnokban Társy József, a kormányhivatal kabinetfőnöke azt mondta: természetesen tudomásul veszik a helyzetet, hogy a hallgatók alkotmányos jogukat gyakorolják. A kormányhivatalban két nagy forgalmú ügyfélszolgálat működik, eddig azonban nem okozott zavart és fennakadást az egyetemisták tiltakozó akciója.

Forrás: MTI/Vajda János
Diákok demonstrálnak a miskolci épületben

Szabady Szabolcs, a Miskolci Egyetem Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzatának elnöke azt mondta, hogy nem akarják akadályozni a forgalmat és az ügyintézést, de csatlakoznak a hétfői vidéki és fővárosi megmozdulásokhoz, nem hagyják, hogy a kormány "ellehetetlenítse és eltiporja" a felsőoktatást.

Az MTI tudósítójának egy sajtóközleményt is átadott a ME-HÖK elnök, amelyben azt írták, hogy hétfőn sztrájkbizottságot alakított az egyetem hallgatói önkormányzata. Ebben követelik a tandíj eltörlését és a keretszámok visszaállítását a 2010-es állapotokra. Emellett követelik a hallgatói szerződés eltörlését és a Miskolci Egyetem karainak jelenlegi formában történő megmaradását is.

Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: kedd reggel a miskolci rendőrkapitányságon egyeztettek a hallgatókkal, és a rendőrség tudomásul vette a spontán demonstrációt.

Szegeden hétfőn voltak a kormányhivatalban

Hétfőn szegedi egyetemisták - és három tanár - foglalták el a helyi kormányhivatal épületét, mert magyarázatot vártak a kormánytól a "felsőoktatást romba döntő intézkedésekért". Ülősztrájkjukat kedden reggel felfüggesztették, mert éjszaka a kormánymegbízott ígéretet tett arra, hogy kéréseiket tolmácsolja.