Iparbiztonsági és közlekedésbiztonsági vizsgálat indult a sugárizotópot szállító, Cegnéldnél egy vasúti szerelvénnyel ütköző kisteherautó kedd délelőtti balesete ügyében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd este bejelentette, hogy többek között azt fogja vizsgálni, hogy betartották-e a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályokat.

A balesetben megsérült konténer helyszíni vizsgálatát követően a szakemberek megállapították, hogy abban úgynevezett irídium 192 izotópot szállítottak. A konténernek csak a külső burkolata károsodott, így azt biztonságosan el tudták szállítani a helyszínről. Ezt követően a kazettát és annak tartalmát további vizsgálatoknak vetik alá. A helyszínen többször elvégzett vizsgálatok alapján viszont már biztosan kijelenthető, hogy nem került veszélyes anyag a környezetbe. Bár a nagy erejű ütközés következtében a konténer rögzítése megsérült, és a kisteherautóról leszakadt. A mérési eredmények szerint nukleáris sugárzástól nem kell tartani, a konténerben elhelyezett kapszulák ugyanis nem törtek össze.

Forrás: MTI/Mészáros János
Tűzoltók a balesetet szenvedett vonat körül

A kisteherautó két utasa közül az egyiket súlyos életveszélyes, a másikat súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A vonaton nem sérült meg senki.  A Mávinform korábbi tájékoztatása szerint Cegléd és Nyársapát között, a fénysorompó tiltó jelzése ellenére hajtott a sínekre egy gépjármű egy átjáróban, és összeütközött a Szegedre tartó Napfény InterCity-vel. A rendőrségi helyszínelés és a műszaki mentés végéig a Cegléd-Szeged vasútvonal balesetben érintett szakaszán szünetelt a vasúti közlekedés.     Késő délután befejeződött a baleseti helyszínelés és a műszaki mentés, és megindult a vonatközlekedés.