Alig lesz fű az új Széll Kálmán téren

Vágólapra másolva!
Megnevezték a Széll Kálmán tér átalakítására szóló pályázat nyertesét, lesz a burkolatba lejtett LED-világítás is a gyalogosoknak, a munka 2014 elején kezdődhet meg.
Vágólapra másolva!

A BKK kihirdette a Széll Kálmán tér átalakítására kiírt pályázat nyertesét - közölte a honlapján a BKK. A pályaművek díjazására és megvételére 22 millió forint állt rendelkezésre, az első helyet, és az ezzel járó nyolcmillió forintot az Építész Stúdió Kft. és Lépték-Terv Kft. közösen szerezte meg. A részvevők összesen 23 pályamunkát adtak be. A végleges tervek 2013 tavaszára készülnek el, s 2014 elején megindul a megvalósítás.

A BKK honlapja szerint a győztes terv könnyed eleganciával, igen egyszerű építészeti eszközökkel racionalizálja és humanizálja a teret. A metrólejárat épületét kibontja, áttekinthetővé teszi, az oldalsó épületszárnyakat bontásra javasolja.

Forrás: BKK

A perontetőkkel, a Várfok utcai rézsűben lévő forgalmi épülettel, illetve a legmagasabb pontra helyezett kávézóval a teret határozott formájúvá, ugyanakkor áttekinthetővé teszi. A tér belső, védett magjából minden irányban szabad átjárást biztosít, a burkolatba rejtett LED-világítású sávokkal vezetve a gyalogosokat. A Várfok utca felé rézsútosan kialakított mozgólépcsővel teremt kapcsolatot.

A pihenő- és várakozóhelyeket a tér szélein helyezi el, árnyékot adó facsoportokkal és néhány mozgó vízfelülettel kiegészítve. A rézsűket megtartja, így a teret délkeleti irányból hangsúlyos zöld kerettel zárja. A téren belül nagyobb összefüggő zöldfelületet nem alakít ki, a villamosvágányok füvesítését reálisan megvalósítható módon csak a Szilágyi Erzsébet fasor és a Krisztina körút felé javasolja.