Egyik pillanatról a másikra gyorsított fel és hajtott át az előtte álló rendőrön a hummeres gázoló - derül ki az októberi halálos balesetről most megjelent teljes videófelvételen. A gázolást westernfilmbe illő jelenetek előzték meg, egy civil ruhás rendőr az út közepén állva tartóztatta fel a gázoló társait.

Az apátfalvai halálos rendőrgázolásról készült felvételt teljes egészében nyilvánosságra hozta szerdán az osztrák Kurier című napilap. A lap szerint az egyik szemtanú, egy 26 éves német férfi bocsátotta a rendelkezésükre a vágatlan felvételt.

A megrázó videót itt nézheti meg.

A képsorokat a német férfi készítette a gyanúsított mögött haladó, vele együtt Romániából hazafelé tartó egyik gépkocsiból. A lap korábban már közzétette a képsorok egy rövidített változatát. A tanú bírálta a rendőri intézkedést, többek között azt mondta a Kuriernak, hogy a rendőrök akkor is leadtak lövést a gyanúsítottra, amikor már nem jelentett veszélyt rájuk.

A rendőrség korábban azt mondta, hogy a felvétel manipulált, és csak a rendőrökre nézve kényes részeit mutatja a történteknek.

Fazekas Géza ügyészségi szóvivő az MTI megkeresésére a fejleményről azt mondta: a vágatlan videofelvétel sem gyengíti a gyanúsítás, így továbbra is hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítják Thomas B. osztrák állampolgárt. A szóvivő azt is kiemelte, hogy az eddigi adatok nem támasztják alá azt a védői érvelést, hogy a gyanúsított autójába spray-vel befújtak volna.

Fazekas Géza közlése szerint az ügyben továbbra is szakértői véleményekre várnak, amelyek várhatóan jövő év elejére készülnek el.

Egy Hummer osztrák sofőrje még októberben ütött el egy rendőrt a Csongrád megyei Apátfalva területén. A rendőr, egy harmincnégy éves motoros járőrvezető, a kórházba szállítás közben meghalt. A sofőr szervezetében kábítószer nyomait találták. A férfi ügyvédje korábban azt állította, hogy a rendőrök lefújták gázsprayvel, ezért nem látta a kocsi előtt álló rendőrt.

A sofőr egy idilli kis osztrák faluban élt, büntetett előéletű, és bár ismerői szerint néha kibújt belőle az állat, alapvetően békés volt. Róla szóló riportunkat itt olvashatja.