Hiába akarták, nem marad Lökösházáé az iskola

Vágólapra másolva!
Hiába kérvényezte Lökösháza, hogy miután az állam átvette a helyi iskolát, továbbra is az önkormányzat működtesse az intézményt.
Vágólapra másolva!

Békés megyében négy, háromezer lakos alatti település kérvényezte, hogy az iskolájuk állami tulajdonba vétele után a működtetés feladatát elláthassák - írja a Békés megye híreivel foglalkozó Beol.hu. Dombegyház, Méhkerék, Kardoskút és Lökösháza közül az első három település zöld utat kapott, Lökösháza kérését viszont elutasították.

Szűcsné Gergely Györgyi, Lökösháza polgármestere szerint a település képviselői korábban egyetértettek abban, hogy semmilyen döntést nem hoznak az intézmény további sorsával kapcsolatban az iskolahasználók, vagyis a pedagógusok, a szülők, a gyerekek véleményének ismerete nélkül.

Szűcsné szerint az iskolahasználók úgy döntöttek, hogy nem szeretnének például egyházi vagy más fenntartásba kerülni, ezért ilyen tárgyalásokat sem folytattak. Az új köznevelési törvény hatására aztán benyújtották a pályázatukat az Államkincstárhoz, hogy szeretnék ők működtetni az iskolát, de ezt elutasították. Az indoklás szerint azért, mert úgy ítélik meg, a település gazdasági helyzete, jövedelemtermelő képessége nem biztosítja az intézmény működtetéséhez szükséges feltételeket.

Szűcsné szerint a döntésnél nem vették figyelembe, hogy a település mennyi mindent tett eddig az iskola gazdaságosabb működésének érdekében.