Szócska: Félreértelmezték a rendeletet

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi államtitkár szerint szó sincs arról, hogy drasztikusan csökkentenék a nagy értékű gyógyszeres kezelések számát azoknál a rákos betegeknél, akiknek már csak hónapjaik vannak hátra. Akinél hatásos a terápia, az továbbra is kapni fogja, de akinek csak ront az állapotában, attól valóban elveszik.
Vágólapra másolva!

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint félreértelmezték az onkológiai készítmények támogatásának módosításáról szóló tervezetet, hiszen annak célja éppen az, hogy minél többen kaphassák meg a számukra hatékony kezelést.

Az Index szerdán arról írt, hogy nagy értékű gyógyszeres kezelések számának drasztikus csökkentését tervezi a kormány. A lap által megszólaltatott szakértők szerint, ha a kormány elfogadja, azok az áttétes rákos betegek, akiknek már csak néhány hónapjuk van hátra, első körben nem juthatnának hozzá az életüket nagy eséllyel meghosszabbító modern gyógyszeres kezelésekhez, miközben a költségvetés csak néhány milliárdot spórolhat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön egy konferencia szünetében elmondta, mostanáig bevett gyakorlat volt, hogy olyanoknál is alkalmazták a költséges terápiát, akiknél nemcsak teljességgel hatástalan volt a kezelés, hanem akár még rontotta is állapotukat. Az államtitkár kiemelte, hogy az említett tervezetet és a gyakorlati alkalmazás részletszabályait is a szakmai szervezetekkel együtt dolgozzák majd ki. "Akinek hatásos a terápia, az a továbbiakban is meg fogja kapni" - mondta.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy egy hónapon belül 10 milliárd forintot szánnak az onkológiai ellátás fejlesztésére.