Húsz évig működhet még a paksi egyes blokk

Vágólapra másolva!
Még karácsony előtt kiadhatja az Országos Atomenergia Hivatal a paksi atomerőmű egyes blokkjának üzemidő-hosszabbítási engedélyét.
Vágólapra másolva!

Az Országos Atomenergia Hivatal pozitív döntést hozott a paksi atomerőmű egyes blokkjának üzemidő-hosszabbítási kérelméről - ezt Rónaky József, a hivatal főigazgatója jelentette be Pakson, azon az ünnepségen, amelyet az egyes blokk indításának harmincadik évfordulója alkalmából rendeztek pénteken.

A hatósági engedélyt még az idén, várhatóan a jövő héten kiadják - mondta el a nukleáris hatóság vezetője az MTI-nek. Az erőmű tíz éve készül arra, hogy a paksi blokkok élettartamát húsz évvel kitolják. 2008-ban készült egy négyéves program, amelyet a hatóság folyamatos kontrollja mellett valósított meg a vállalat. A hosszabbítási engedélykérelmet 2011-ben adták be.

A paksi atomerőmű 1. blokkja 1982. december 14-én kezdte meg a folyamatos működést. 1987-ig további három üzembe helyezése követte. A hazai villamosenergia-termelés több mint 43 százalékát adó atomerőmű az elmúlt három évtized során stabilan, az összes hazai erőmű közül a legolcsóbban látta el a magyar fogyasztókat villamos energiával.

A paksi atomerőmű 1994-re elvégezte a blokkok biztonságának teljes újraértékelését. Az 1996-2002 között végrehajtott biztonságnövelő intézkedések eredményeként a paksi blokkok biztonsági színvonala megegyezik a hasonló korú nyugati atomerőművek biztonsági színvonalával. Ennek keretében jelentősen javult az atomerőmű földrengésállósága, tűzbiztonsága, fejlesztették a biztonsági rendszereket, folyamatokat és a személyzet képzését. Szabó Benjamin, az atomerőmű építés kormánybiztosa és első vezetője azt mondta, az atomerőmű Magyarország egyetlen olyan ipari létesítménye, amely évtizedeken át képes volt lépést tartani a műszaki fejlődéssel és ma is a legkorszerűbb a maga nemében.