Behúzták a féket Európa vezetői

Vágólapra másolva!
Nyugodt, nem kapkodós tanácskozásra lehet számítani - szóltak a jóslatok az idei utolsó uniós csúcstalálkozó előtt. A sürgős beavatkozás szükségességétől ezúttal nem zavartatott vezetők annyira nem siettek, hogy néhány konkrét intézkedés későbbi napirendre tűzése mellett az eredetileg tervezett menetrend elfogadása helyett egy új menetrend kidolgozásában egyeztek meg.
Vágólapra másolva!

Emlékezetes hetet emlegetett Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, amikor péntek hajnalban - hosszú tanácskozás után - bejelentette, mire jutottak az uniós tagállamok vezetői az idei utolsó csúcstalálkozójuk első napján. A tanácskozást megelőzően sokan arról beszéltek, hogy végre nem kell tüzet oltaniuk az uniós vezetőknek, hanem nyugodtan átrághatják magukat a nagy államadósság, a növekedés lassulása és a versenyképesség romlása által sújtott eurózóna megerősítésének, a tagok közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésének lehetőségein, és vázolhatnak fel erre egy menetrendet.

Ez azonban végül csak részben sikerült. Az Európai Tanács elnöke által előzetesen felvázolt menetrend-tervezetet például alaposan megkurtították, több részletről az eredetileg javasolt időponthoz képest pár hónappal később tárgyalnak majd, ráadásul több más téma nem is került konkrétan napirendre, csupán egy újabb, határidőkkel megtűzdelt menetrend részeként merül majd fel 2013 júniusában.

Idetartozik többek között az az intézkedés, amely mindenkit kötelezne az általuk tervezett komolyabb gazdasági reformok előzetes egyeztetésére a többi tagállammal, vagy éppen az egyes tagállamok és uniós intézmények közötti szerződések keretében megszabott reformok kötelező végrehajtásának az ügye, valamint az ezek végrehajtásához kapcsolt pénzügyi segítség.

A tanácskozás végén kiadott közleményből ráadásul hiányzik a Van Rompuy-féle iratnak a 2014-et - illetve az akkor esedékes következő európai parlamenti választásokat - követő időszakra vonatkozó harmadik szakasza, amelyben egyfajta kezdetleges euróövezeti közös költségvetésnek tekinthető pénzügyi képességről van szó, amellyel önhibájukon kívül bajba került államokat segíthetnének majd ki.

A Financial Times úgy értékelte, hogy a tanács megelégedett azzal, hogy az előző nap az uniós gazdasági miniszterek megtették a valutaunió szorosabbra vonásának első fontos lépését: megállapodtak a közös európai bankfelügyelet felállításáról - erről bővebben itt olvashat. A felemás végeredmény egybehangzó értesülések szerint részben Angela Merkel német kancellárnak köszönhető, aki a jövő ősszel esedékes német választások közeledtével igyekszik kemény politikát folytatni.