Lusta miniszterével szembesítenék Orbánt

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor is felszólal napirend előtt az év utolsó parlamenti ülésén, amelyen amúgy a gombnyomgatásé lesz a főszerep. A képviselők 18 javaslatról tartnak zárószavazást, módosítják az alaptörvényt, és rengeteg jogkört adnak Fekete György művészeti akadémiájának. A jobbikos Novák Előd egy feladatait állítólag elhanyagoló miniszteréről kérdezné Orbánt, és három karrierfejlődésnek is szemtanú lehetünk. A hét legjei a parlamentben.
Vágólapra másolva!

A legérdekesebb felszólalás

Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Orbán Viktor az év utolsó ülésnapján az ilyen ügyekben mindig megbízható MTI szerint, és ez egyértelműen érdekesebbnek ígérkezik, mint az utána következő, végtelen hosszúnak tűnő gombnyomogatás. Az esti tüntetésre készülő diákok nyilván arra a legkíváncsibbak, hogy Orbán milyen változtatásokat jelent be a keretszámokról és a felsőoktatásról, de van egy olyan megérzésünk, hogy a miniszterelnök szívesebben és hosszabban beszél majd a rezsi csökkentéséről vagy a megemelt minimálbérről.

A legszemélyeskedőbb kérdés

Nem tartjuk valószínűnek, hogy Orbán bent marad az interpellációkra, pedig a jobbikos Novák Előd egy feladatát állítólag elhanyagoló, lusta miniszteréről kérdezné a kormányfőt. "Van-e következménye, ha egy minisztere nem tesz eleget a törvényi előírásnak, és a kijelölt határidőre nem végez el egy feladatot?" - kérdezi Novák, és mi megtippelni se merjük, melyik miniszterre és milyen ügyre gondolhat. Azért érdekes lesz, kit jelöl ki válaszadónak maga helyett a miniszterelnök.

A legsűrűbben elhangzó kifejezés

"Kérem, szavazzanak!" - ezt hallhatjuk majd szinte percenként a levezető elnök szájából, ugyanis az idei utolsó ülésnapon vita nem lesz, csak szavazás és szavazás. Lesz dolguk a frakciók rikkancsainak, akik az igen vagy nem vezényszavakat kiabálják a javaslatokat nem pontosan átlátó társaiknak, ugyanis 18 indítványról tart zárószavazást a parlament. Döntenek a Magyar Művészeti Akadémia jogköreinek bővítéséről és az önkormányzatokkal összefüggő törvények módosításáról is. Ez utóbbi főleg Rogán Antalnak vagy Pokorni Zoltánnak fontos, mert kimondja, hogy a 2014-es önkormányzati választásig nem kell választaniuk önkormányzati tisztségük és országgyűlési mandátumuk között a mindkettőt betöltő politikusoknak. Az alaptörvényt is módosíthatják a képviselők, immár harmadszor, hogy a földtörvény is kétharmados legyen, de ez hosszabb procedúra lesz, mert a Jobbik kérésére név szerint szavaz erről a parlament. Az új polgári törvénykönyv módosítóit is megszavazzák a képviselők, ám a zárószavazás átcsúszik az új évre.

A legnagyobb karrier

Nem mondhatja senki, hogy Magyarországon nehéz az előrejutás, hétfőn rögtön három példát is láthatunk a sikeres karrierépítésre. Itt van rögtön Suhajda Krisztián Bács-Kiskun megyei jobbikos elnök, civilben borász, aki hétfőn beül a parlamentbe a néhány hete lemondott Bödecs Barna helyére. Aztán szép sikert ér el a KDNP-s Salamon László, akit hétfőn választhatnak meg alkotmánybírónak a képviselők, így nemsokára a többi között azokat a javaslatokat vizsgálgathatja alkotmányosan Balsai Istvánnal karöltve, amelyet ő is megszavazott. A legnagyobb karrier kétségtelenül Mátrai Mártáé, aki 1998 óta fideszes képviselő, és bár egyéni körzetben egyszer sem sikerült nyernie, kisebb-nagyobb megszakításokkal 1998 óta a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Most Kövér László háznagya lesz januártól, vagyis a házelnök üléstermen kívüli politikai helyettese, és miniszternek járó fizetést is megszavaznak neki a képviselők.

A legnagyobb alákérdezés

Két fideszes is benevezett ezen a héten a legnagyobb alákérdezők versenyébe. Balla Mihály azt szeretné végre megtudni, "hogyan rendezte a Kormány a balassagyarmati Palóc Múzeum sorsát", de talán őt is felülmúlja frakciótársa, Molnár Attila, aki ezt kérdezi a nemzetgazdasági minisztertől: "Mennyire ítéli eredményesnek Miniszter Úr a Nokia és a Kormány között létrejött munkacsoport működését?" Ne legyen kétségünk, hétfőn meghallgathatjuk, hogy a kormány megnyugtató módon rendezte a Palóc Múzeum sorsát, és a felállított nokiás munkacsoport is eredményesen működik.

A legnagyobb aggodalom

Megszokhattuk, hogy az ellenzéki képviselők hétről hétre egymást múlják felül aggódásban, és minden héten meggyőzően sopánkodnak a közmunkások, a tanárok, a hajléktalanok vagy éppen a lisztérzékenyek sorsán. Az LMP-s Vágó Gábor ezen a héten a devizahiteleseket választotta ("Miért nem engedik, hogy az Eszközkezelő megmentse a bajban lévő devizahiteleseket?"), a jobbikos Németh Zsolt azonban szokatlanabb célcsoportot talált, a képviselő a Facebook felhasználóiért aggódik. "Blokkolható lesz a Facebook is?" - kérdezi a közigazgatási és igazságügyi minisztertől, és bizony valóban kár lenne, ha blokkolnák bármikor is a közösségi oldalt. Akkor például nem láthatnánk Németh Zsolt Facebook-oldalán azt a csodálatos "munkálkodom" című képet, amelyen a képviselő egy kocsma közepén állva mosolyog.