Hoffmann Rózsa: Minden jóra fordul

Vágólapra másolva!
Még finomítgatja a kormány a felsőoktatás átalakításáról szóló terveket, de tandíj és keretszámok biztosan nem lesznek Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint. A kormány szerdán dönt.
Vágólapra másolva!

Meglódul a felsőoktatásba jelentkezők száma azzal, hogy nem lesznek keretszámok - jelentette ki Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár hétfőn a Fidesz-KDNP frakcióüléséről távozóban. Aki majd vállalja, hogy Magyarországon fog dolgozni, az ingyen tanulhat - mondta az államtitkár, aki azt is hozzátette, hogy a felsőoktatási felvételi eljárás nem változik, a diákoknak ugyanabból a tárgyból ugyanúgy kell érettségizniük, ahogyan eddig ismert volt, és a felvételi pontszámítás sem módosul.

Arra a kérdésre, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke meggyőzte-e a frakcióülésen a kormánypárti képviselőket arról, hogy jó lesz az új felsőoktatási rendszer, Hoffmann Rózsa azt válaszolta: nem kellett meggyőzni őket, mert mindenkinek ez volt a véleménye. Azt is mondta, hogy semmilyen jelét nem tapasztalta a bizalomvesztésnek a kormányfő részéről.

Azt már nincs értelme firtatni, mi volt korábban, hiszen az egész felsőoktatási reform sokat alakult az elmúlt két és fél évben - reagált a különböző koncepciókat feszegető kérdésre, majd közölte: most arra kell koncentrálni, hogy a kabinet egyértelművé tette a célokat. "Nem akarunk olyan diplomákat kiadni, amelyek nem piacképesek, amelyek nem jó minőségűek, (...) tandíj márpedig nem lesz, és azt akarjuk, hogy aki itthon tanul, az itthon is maradjon" - mondta.

"Nem lesz keretszám, aki eléri a ponthatárt, az ingyenesen tanulhat" - jelentette ki Hoffmann. A további részletekre nem kívánt kitérni, mert - mint mondta - még zajlik a jogalkotói munka, a kormány pedig szerdán dönt, azt azonban megjegyezte, reméli, a diákok is elfogadják majd az új rendszert.

A HÖOK a részleteket várja

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a felsőoktatás átalakítására vonatkozó részletek ismerete nélkül nem szerencsés előrehozni a kedd délre egyeztetett találkozót az emberi erőforrások miniszterével. Nagy Dávid, a szervezet elnöke hétfőn az MTI-vel azt közölte: meggyőződésük, hogy elsősorban nem gyors, hanem jó és megalapozott döntésekre van szükség a nemzet jövőjét meghatározó oktatáspolitikai kérdésekben. A HÖOK elnöke megjegyezte: meglepődve értesültek Orbán Viktor bejelentéséről, amely szerint a 2013-as felvételi eljárás során nem lesznek keretszámok. Az elképzelés részleteit egyelőre homály fedi - tette hozzá.