Megválasztották alkotmánybírónak Salamon Lászlót

Vágólapra másolva!
A parlament döntése alapján a KDNP-s Salamon László veszi át a korhatárt elérő Bihari Mihály alkotmánybíró helyét a testületben.
Vágólapra másolva!

Alkotmánybíróvá választotta a parlament hétfőn Salamon Lászlót, a KDNP országgyűlési képviselőjét. A titkos szavazáson 263 képviselő voksolt igennel, 35 nemmel.

Az új alkotmánybíró megválasztására azért volt szükség, mert 2013 februárjában távozik egy bíró a testületből, a második alkotmánybírói ciklusát töltő Bihari Mihály a hónap végén ugyanis betölti a 70 éves felső korhatárt.

Az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság a múlt héten hétfőn jelölte Salamont a megüresedő posztra. A bizottság zárt ülésén részt vett kormánypárti képviselők támogatták a jelölést, az egyetlen jelen lévő ellenzéki képviselő, a jobbikos Gyüre Csaba pedig tartózkodott.

Az [origo] novemberben számolt be arról, hogy Balsai István után újabb kormánypárti képviselőt - a KDNP-s Salamon Lászlót - választaná alkotmánybírónak a Fidesz. (A korhatár miatt távozó alkotmánybírók utódlásáról itt olvashat részletesen.)