Somogy megyéhez csatolták Balatonvilágost

Vágólapra másolva!
A balatonvilágosiak úgy döntöttek, inkább Somogy megyéhez tartoznának, mint Veszprém megyéhez. A népszavazástól a parlamenti szavazásig hosszú volt a folyamat, de végül sikerült: januártól megyét vált a község.
Vágólapra másolva!

Balatonvilágos képviselő-testületének kezdeményezésére a parlament 2013. január 1-jei hatállyal Veszprémtől Somogy megyéhez csatolta a községet.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter erről szóló határozati javaslatát 344 igen szavazattal fogadta el hétfőn az Országgyűlés, csak a szocialista Szekeres Imre tartózkodott.

Balatonvilágoson az idén januárban helyi népszavazást tartottak. A referendum érvénytelen volt, a megjelentek nagy része azonban támogatta a megyeváltást, az önkormányzat ezért folytatta az eljárást.

A kezdeményezést a Veszprém Megyei Önkormányzat tiszteletben tartotta, Somogy megye befogadta, a siófoki képviselő-testület egyetértett vele, az érintett közigazgatási és igazságügyi szervek nem emeltek kifogást ellene, sőt több szervezet támogatta, elsősorban Balatonvilágos és Siófok közelsége, a jobb közlekedési körülmények miatt.

Balatonvilágos Fejér, Somogy és Veszprém megye találkozásánál fekszik, és 1961-ben lett önálló település.