Csak a bátor tanárok órái maradnak el szerdán

Ülősztrájk a pécsi Leőwey gimnáziumban, közoktatás, tiltakozás a kormány oktatáspolitikája ellen
Vágólapra másolva!
A diákok nem mennek be óráikra, a vakmerő tanárok pedig megtagadják a tananyag leadását - így készülnek a szerdai sztrájkra a kormány intézkedései ellen lázadó diákok. Több fronton is támadnak holnap: a középiskolások az MTA előtt gyülekeznek, a HÖOK a parlamentnél ülősztrájkol, az ország több pontján pedig az iskolák előtt állnak néma csendben.
Vágólapra másolva!

"Középiskolák, egyetemek, diákok és oktatók tiltakozzatok! Holnap, azaz szerdán munkabeszüntetésre, ülősztrájkra, tüntetésre, ellenállásra hívunk mindenkit! Állítsuk meg a felsőoktatás szétverését!" - buzdít Facebook oldalán a Hallgatói Hálózat (HaHa) arra a tüntetésre, amit szerdán délután négy órakor tartanak a Magyar Tudományos Akadémia előtt. A megmozdulás érdekessége, hogy ez az első olyan tüntetés, amit csak és kizárólag középiskolások szerveztek. Az Országos Oktatási Sztrájk szerdán nevű Facebook-csoport pedig azt kéri, hogy szerdán reggeltől minden diák és tanár tagadja meg a munkavégzést, tiltakozzon oktatási intézményeiben és délután együtt tüntessenek az Akadémia előtt. A csoporthoz kedd késő délutánig 472-en csatlakoztak.

A szerdai tüntetéssorozat konkrétumairól egyelőre keveset lehet tudni, ami biztos, hogy a fővárosban két fronton indul majd: az MTA előtti tüntetést középiskolák szervezték, kizárólag gimnazista felszólalókkal, a parlament előtt pedig szintén 4 órától a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége (HÖOK) tart ülősztrájkot, Nagy Dávid elnök vezetésével. Az eddigi információk szerint a már megszokott forgatókönyvet követik majd: a felszólalások után spontán módon indulnak a városba a tüntető diákok.

Az általános diáksztrájkról hétfőn éjjel döntöttek Budapesten azok a tüntetők, akik hétfőn délután az oktatási államtitkárság épülete előtt a köz- és felsőoktatás átfogó reformjáért demonstráltak, majd a Kossuth térre vonultak, a Magyar Rádióban beolvastatták a Hallgatói Hálózat hatpontos petícióját, végül hallgatói fórumot tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A néhány száz főiskolai, egyetemi hallgató arról is döntött, csatlakoznak a szerdai budapesti "télirózsás forradalomhoz", valamint arról, hogy hallgatói fórumot szerveznek szerdán délután a sztrájkhoz kapcsolódóan, illetve kedden megkeresik sztrájkjuk szándékával a középiskolák igazgatóit.

Az ELTE Hallgatói Önkormányzatának vezetője azt mondta: elképzelhető, hogy az egyetemi hivatalok egy időre nem működnek majd, az oktatók pedig nem a megszokott tananyagot adják le. A HÖOK szóvivője, Horváth Dávid a sztrájkról nem tudott konkrétumokkal szolgálni, azt mondta: még nem tudott kialakulni a szervezet álláspontja, hiszen a sztrájkról hétfőn éjfél után döntöttek, ma pedig inkább a Balog Zoltán miniszterrel való találkozás kötötte le a szervezet vezetőinek energiáit.

"Folyamatosan szerveződnek az események, hihetetlen mennyiségű levelet kapunk egész nap, tartjuk a kapcsolatot a középiskolásokkal, egyetemistákkal" - mondta Kóbor Andrea, a Hallgatói Hálózat (HaHa) tagja. Szerinte elképzelhető, hogy a sztrájk alatt a középiskolások nem mennek be szerdán az óráikra, az oktatók pedig nem tartanak órákat. "Összehangolt megmozdulásra kell készülni, sok iskolában egyszerre sztrájkolnak majd a diákok" - tette hozzá. A kuszának tűnő viszonyokról Kóbor azt mondta: a HaHa egy motorja a folyamatnak, a hétfő esti fórum döntött a sztrájkról, a középiskolák elkezdtek szerveződni, több egyetemről is jelentkeztek, hogy ők is szerveznének fórumot. "Az önszerveződés most nyert igazi értelmet."

A Diákellenállás a felsőoktatásért (DEF) vezetője, Ábrahám Máté szintén nem tudott konkrétumokat mondani az MTA előtti tüntetés menetrendjéről, mert nem ők szervezik. Annyit jegyzett meg, hogy gyanítja, "lesz egy kis sétálgatás". Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy ez milyen útvonalat érint majd. A középiskolás diák nagyjából 1000-1500 résztvevőre számít. A DEF szerdára a Csend hangja néven szervezett megmozdulást, aminek lényege, hogy délután kettő és negyed három között a kezdeményezéshez csatlakozott középiskolák tanuló kiállnak az iskola épülete elé, és csenddel fejezik ki tiltakozásukat a felsőoktatási reformot jellemző folyamatok miatt.

Több megszólalónk is azt mondta, hogy a tanárok, egyetemi oktatók részéről is nagyon sok támogatást kapnak. Sok középiskolában azonban attól tartanak a pedagógusok, hogy a középiskolák állami kézbe kerülése után "gondban lesznek", ha most a sztrájkhoz csatlakoznak. "Nyilvánosan sokan ezért nem mernek a diákok mellé állni, lélekben azonban a tüntetőkkel értenek egyet" - mondta egy hallgatói szervezetes tag.