Nem porzik a Mal tározója

Vágólapra másolva!
Befejezte az iszapömléskor átszakadt huszonöt hektáros X-es tározó lefedését a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. A Veszprémi Bányakapitányság vezetője szerint a tározóból most nem száll por.
Vágólapra másolva!

Káldi Zoltán, a Veszprémi Bányakapitányság vezetője elmondta: a vörösiszap-katasztrófa büntetőperének tervezett helyszíni tárgyalása miatt érintett részt a timföldgyár nem fedte le. Közlése szerint erről a tanácsvezető bíróval a terület bejárása után állapodtak meg. A bányakaptányság vezetője szerint jelenleg a kiporzás veszélye nem áll fenn.

A Mal a vörösiszap-katasztrófa után új technológiára tért át, a kazettában tárolt anyagot az eddigi vízborítás helyett az előírások szerint földdel kell befedni. A porszennyezés végleges megakadályozását szolgáló lefedési munkálatok az ötvenhektáros IX-es tározón az előírt határidőre már korábban befejeződtek.

Idén tavasszal a rendkívül erős szél az ajkai timföldgyár területéről származó vörös porral lepte be többször Kolontár belterületét és a településhez tartozó Lőrintepusztát. A település külterületén a zöldhatóság automata mérőállomása akkor extrém magas szállópor-koncentrációt (PM 10) mutatott. A Veszprémi Bányakapitányság május végén a kiszabható legmagasabb, egymillió forintos eljárási bírsággal sújtotta a Mal Zrt.-t, és üzemszerűen működtetett pormentesítési rendszer kiépítésére kötelezte a céget.

A Mal Zrt. Ajka melletti X-es tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.