Sztrájkoltak a diákok Angyalföldtől Miskolcig

Vágólapra másolva!
Több középiskolában is ülősztrájk voltak kedden a felsőoktatás tervezett átalakítása miatt. A demonstrációk fegyelmezetten zajlottak.
Vágólapra másolva!

Középiskolások demonstráltak a felsőoktatás tervezett átalakítása miatt az ország több pontján kedden. A főváros XIII. kerületében található Ady Endre Gimnázium diákönkormányzata ülősztrájkot szervezett kedden a hatodik tanórában.

A tanulók a középiskola aulájában tanári felügyelet nélkül fegyelmezetten ülték végig a 45 percet, majd kicsöngetéskor tapsoltak, és akinek nem volt további órája, távozott az intézményből.

A szervezők az MTI-vel közölték: az 500 tanulóból a hatosztályos rendszerben tanuló 7., 8. osztályos diákok a jogszabályi kötöttségek miatt nem vehettek részt az eseményen, a felsőbb évfolyamoknak pedig mintegy 90 százaléka részt vett az önkéntes megmozduláson, a többieknek a tanárok megtartották az órákat.

Az első órában demonstráltak Miskolcon

Miskolcon a Berzeviczy Gergely Szakközépiskola és Szakképző Központ diákjai tartottak ülősztrájkot. Fazekas Viktor 12. osztályos tanuló, a tiltakozóakció egyik szervezője az MTI-nek elmondta: demonstrációjukkal szolidaritást vállaltak a tiltakozó egyetemi hallgatókkal és középiskolás diáktársaikkal.

Az ország egyik legrégebben, 1886 óta működő középfokú kereskedelmi iskolájának tanulói kedden az első órára nem mentek be, az épület folyosóin, a tantermek előtt ültek.

Akciónkkal követeljük, hogy a kormány ne tegye lehetetlenné a középiskolások számára a felsőoktatásba való bejutást, ne akarjon - még indirekt módon sem - a családokra elviselhetetlen terhet rovó tandíjat bevezetni - mondták a tanulók.

Burkáné Szolnoki Ágnes igazgató az MTI-nek azt mondta: megértik a tanulókat, elkeseredésüket. A végzősök ilyenkor már a jelentkezési lapok kitöltésén gondolkodnak, most viszont tanácstalanok - fogalmazott.

Pécsen nem engedték be a sajtót

Ülősztrájk volt a pécsi PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában is. Noha a közösségi oldalakon is hirdették az eseményt, és a sajtó képviselőit is tájékoztatták a demonstrációról, a helyszínre végül nem engedték be a média képviselőit.

A meghirdetett esemény előtt az iskola épületénél várakozó újságírókkal Gara Szabolcs igazgatóhelyettes közölte: a tantestület megegyezett a diákok képviselőivel, hogy a hamarosan kezdődő fórumra nem engedik be a sajtó képviselőit.

Demonstráció megtartásáról pedig nem is volt szó - mondta. Mint azt az iskola egyik diákja meghívójában még hétfőn írta, reményeik szerint az intézmény minden tanulóját be tudják vonni a december 18-án délelőtt kezdődő tornatermi ülősztrájkba.