Balog: Lesz még tárgyalás a hallgatókkal

Vágólapra másolva!
Balog Zoltán szerint a demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, a miniszter arra számít, hogy bár kedden megszakadtak a tárgyalások a diákokkal, hamarosan jön a második forduló.
Vágólapra másolva!

Hozzátartozik a demokráciához, hogy tüntet, aki úgy érzi, nem hallgatja meg a kormány - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden egy berlini újságíróklubban rendezett zártkörű vitán.

A miniszter hangsúlyozta: soha nem bírálta a diákokat azért, mert az utcára vonultak. A Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral szemben alkalmazott hangnem "nem nagyon kedves", az viszont "teljesen normális", hogy a diákok tüntetnek - mondta az Axel Springer lapkiadó vállalat klubjában, Összeveszett barátok címmel rendezett vitán. Hozzátette: úgy gondolja, lesz "egy második fordulója" a kormány és a felsőoktatási hallgatók közötti tárgyalásoknak.

A miniszter vitapartnere Dalos György magyar író, történész volt, aki a tüntetésekkel kapcsolatban kiemelte: a Fidesz diákszervezetként indult, az utcán demonstrált a szocialista-liberális kormánynak a jelenlegihez hasonló kilencvenes évekbeli reformja ellen, és népszavazást is szervezett a tandíj ellen, most pedig a korábbi politikájának éppen az ellenkezőjét képviseli.

A vitán az oktatáspolitika a kormány tevékenységére vonatkozó nemzetközi bírálatokkal kapcsolatban is előkerült. Balog Zoltán az mondta: nemigen tud mit kezdeni az általánosító diskurzusokkal, például azzal, hogy demokrata-e a magyar kormány. Amikor viszont konkrét ügyekről van szó, lehet értelmes párbeszédet folytatni. Érdemes beszélni például arról, hogy az iskolarendszer a szegényeket és a romákat vajon inkább kirekeszti, vagy befogadja, és hogy az előző, szocialista kormány ebben az ügyben jobb politikát követett-e. Hozzátette: többször cserélt eszmét elődjével, az MSZP-s Hiller Istvánnal. A szocialista kormány a romapolitikában több téren jó irányba indult el - jelentette ki.