Vágólapra másolva!
A Tárki közvélemény-kutatása szerint, ha vasárnap tartanák a választásokat, öt párt jutna be a parlamentbe. Az Együtt 2014 támogatottsága a pártválasztók között 13 százalékról 10 százalékra esett november óta.
Vágólapra másolva!

A Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint emelkedett a nem választók aránya, és néhány hónap után ismét a választók felét teszi ki. Eközben az egyes pártok népszerűsége kis ingadozások mellett lényegében változatlan.

A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP novemberben és decemberben egyaránt 19 százalékon áll, míg az MSZP szavazótábora 14-ről 12 százalékra csökkent a teljes népesség körében. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága a novemberi 36-ot követően 39 százalékra nőtt, az MSZP-é pedig 26-ról 24 százalékra módosult. A többi parlamenti párt népszerűsége nem változott: a Jobbik maradt 9 százalékon, az LMP 3 százalékon, a Demokratikus Koalíció pedig 1 százalékon.

A pártválasztók körében is csak hibahatáron belüli, azaz nem lényegi elmozdulások történtek: a Jobbik a novemberi 18 százalék után decemberben 19 százalékot, az LMP 6 százalék után 5-öt kapna, a Demokratikus Koalíció pedig változatlanul 2 százalékot szerezne.

Az elmúlt hónapban mérte először a Tárki az Együtt 2014 Mozgalom támogatottságát, amely a teljes népesség körében a novemberi 7 százalékot követően decemberben 5 százalékos szavazótábort tudhat maga mögött, míg a pártválasztók körében 13 százalék után 10 százalékos támogatottsággal rendelkezik decemberben.