Matolcsy egy interjúban azt mondta, hogy a százmilliárdos rendkívüli intézkedési tartalékból 20-30 milliárd forint többletforrást kell biztosítani a felsőoktatásban zajló változásokhoz. A miniszter a monetáris tanácsot is megdícsére és úgy véli, hogy "jönnek a jobb idők".

A kormánynak 20-30 milliárd forintnyi többletforrást kell biztosítania felsőoktatásnak a legutóbbi változások finanszírozásához, s ezt a 100 milliárd forintos rendkívüli intézkedési tartalékból fizetheti az állam - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a HírTV Bruttó című műsorában pénteken.

Csütörtökön Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára még arról tájékoztatott, hogy a 24 milliárd forintos többlettámogatás - legalább részben - a költségvetés már meglévő előirányzatainak felsőoktatási célú felhasználásával, átcsoportosításával biztosítható.

Matolcsy György a pénteki interjúban arról is beszélt, hogy jövőre elindul a növekedési ciklus, az a szakasz, amikor "évről évre jobban élhetünk". A miniszter azt mondta, hogy most minden lépés abba az irányba megy, hogy nőjön a fogyasztás, a beruházás, és a munkahelyteremtés. "Jönnek a jobb idők" - mondta Matolcsy.

A nemzetgazdasági miniszter gratulált a monetáris tanácsnak a kamatcsökkentésekhez, amely véleménye szerint az első jele annak, hogy felépüljön a stratégiai együttműködés a kormány és a jegybank között. Szerinte ennek az együttműködésnek a keretében a Magyar Nemzeti Bank olyan eszközökkel élhet, "amelyekkel minden nyugati jegybank él már".