Levelet írt Ángyán József fideszes képviselő a Fidesz frakcióigazgatójának, amelyben jelzi, alkotmányellenesnek tartja a bünetetését. Ángyán józsef 250 ezer forintos büntetést kapott azért, mert hétfőn nem szavazta meg a földtörvénnyel összefüggő alaptörvénymódosítást.

Ángyán József fideszes képviselő szerint felmerülhet, hogy alkotmányellenesen büntette meg a Fidesz frakciója, amikor december 17-én, a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosításról szóló szavazáson szembe ment a frakció álláspontjával - írta az Index.

A frakció rekordösszegű, 250 ezer forintos büntetést szabott ki Ángyánra, amiért a képviselőcsoportban elrendelt kötelező szavazás ellenére nemmel szavazott. Ángyán mellett Révész Máriusz, L. Simon László és Kovács Ferenc is pénzbüntetést kapott, és egyenként 150 ezer forintot kell fizetniük, amiért nem szavaztak, bár jelen voltak.

A lap szerint Ángyán levelet írt Balla Györgynek, a Fidesz frakcióigazgatójának, hogy alkotmányossági aggályai vannak a frakcióvezetés döntése miatt. Az alaptörvényt idézi, amely szerint "az országgyűlési képviselők jogai és kötelezettségei egyenlők, tevékenységüket a köz érdekében végzik, e tekintetben nem utasíthatók." Ángyán a Fidesz frakciójának alapszabályára is utal, amely szerinte kimondja, hogy amennyiben a képviselő a frakcióvezetés döntésével ellentétesen akar szavazni, akkor erről előre tájékoztatnia kell őket. Ángyán azt állítja, hogy ennek eleget tett többek között a december 10-i frakcióülésen, és később is, amikor hangot adott aggályainak.

Ángyán azt kéri, hogy vizsgálják meg, elmarasztalása összeegyeztethető-e az alaptörvénnyel, erről pedig írásbeli tájékoztatást kér. Mint írta, a frakcióvezetés a sajtót előbb értesítette arról, hogy büntetést kapott, mint őt, ezért a mostani levelére adott választ is nyilvánosságra kívánja hozni.

A parlament hétfő este fogadta el az alaptörvény harmadik módosítását, amely alapján sarkalatos, azaz kétharmados többséget igénylő jogszabály lesz a földtörvény. Az alkotmánymódosítást 263 igen szavazattal 87 ellenében fogadta el a Ház.