Elhunyt az iszlám művészet híres magyar kutatója

2012.12.26. 18:17

Meghalt Fehérvári Géza művészettörténész és régész, aki korábban négy arab országban is Magyarország nagykövete volt. A Londonban élő orientalista 87 éves volt, hat éve a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével is kitüntették.

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Fehérvári Géza Londonban élő művészettörténész, régész és orientalista, az iszlámkori iráni művészet híres magyar kutatója - értesült szerdán a Magyar Nemzet Online.

Fehérvári Géza 1926-ban született Egerben. 1953-ban szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum segédkurátoraként kezdett dolgozni, de az 1956-os forradalom bukása után elhagyta az országot. Előbb Bécsben dolgozott, majd Londonban a Keleti és Afrikai Tanulmányok Intézetében szerzett doktori címet.

A londoni intézetben az iszlám művészet és a régészet oktatását vezette, de tanított Oxfordban is, és közben számos kutatást, illetve ásatást vezetett egyebek mellett Iránban, Egyiptomban és Törökországban. Az egyetemi munkát 1987-ben abbahagyta, de azután is számtalan tudományos értekezése jelent meg magyarul, angolul és németül.

Fehérvári Géza 1992-től 1995-ig Kuvaitban, az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben és Ománban volt nagykövet. 1995-ben nyugdíjba vonulása után visszatért Londonba, ahol a kuvaiti Tarek Radzsab Múzeum kurátora lett. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki több évtizedes tudományos munkásságáért, az iszlám művészetek hazai megismertetéséért és népszerűsítéséért, valamint a magyar-arab kapcsolatok elmélyítése érdekében végzett tevekénységéért.