A menyhal és a leánykoncér harcán izgulnak a haltudósok

Vágólapra másolva!
Két halritkaság párharca tartja izgalomban a magyar halszakértőket, akik idén is meghirdették az interneten az Év hala versenyt. Az internetes szavazáson állítólag a horgászok és a természetvédők kattintgatnak buzgón egymás jelöltjei ellen, de bárki beleszólhat a különös meccsbe, ha gyöngéd érzelmek fűzik a lompos, bajszos menyhalhoz vagy a narancsos úszókkal ékeskedő leánykoncérhoz.
Vágólapra másolva!

Három szokatlan nevű halfaj versengésével próbál színt vinni a magyar halszakértők életébe a Magyar Haltani Társaság, amely idén is meghirdette az "Év hala" versenyt. A társaság honlapján ezúttal a gülüszemű kurta baing, a sötét, mintás pikkelyzetű, harcsaszerű menyhal, valamint a pontyfélék közé tartozó, de inkább keszegnek tűnő leánykoncér mérkőzik egymással. Az érdeklődés nem túl nagy, csütörtök estig csak mintegy 4500 szavazatot adtak le, de a haltani társaság elnöke szerint a verseny így is nagyon fontos.

Harka Ákos az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy még bárki leadhatja voksát a számára legszimpatikusabb fajra. A társaság elnöke szerint az ilyen szavazások célja ugyanis a Kárpát-medence őshonos halainak ismertebbé tétele, a természeti értékek tudatosítása. A halszakértő szerint ráadásul "mindhárom jelölt méltó a megtisztelő címre", sőt, már a jelölés is érdem számukra: a rengeteg magyarországi halfajból ugyanis horgászok és szakemberek javaslata alapján választották ki a szavazásra érdemes jelölteket.

Harka szerint az idén egyfajta belső vetélkedés is kialakult a halkedvelők között. Állítólag a menyhalat a horgászok szeretnék győzelemre vinni, míg a leánykoncért a természetvédők támogatják bősz kattintgatással. Úgy tűnik, a horgászok hatékonyabbak: csütörtökön este a menyhal 51 százalékkal vezetett, a leánykoncér támogatottsága pedig csak 35 százalékon állt. Mivel a kurta baingnak nincs ilyen jól körülhatárolt szavazótábora, a harmadik helyen kullogó jelölt csak 13 százalékot kapott eddig, ami alig több mint 600 szavazatot jelent.

A kurta baingok persze valószínűleg nem szomorkodnak: mint Harka Ákos elmondta, a nyertes faj képviselői "ezúttal sem számíthatnak értékes díjakra". A szakember szerint azonban a győztes hasznára válik majd, hogy az akció szimpatizánsai és résztvevői a jövőben személyes ismerősként tekintenek rájuk, a "pozitív sajtó és a rivaldafény" pedig a tudományos kutatók figyelmét is ráirányíthatja ezekre a kevéssé ismert, gyakran kifejezetten titokzatos életmódot folytató halfajokra.

Hogy a 4500 szavazat mekkora rivaldafényt jelent nekik, azt egyelőre nem tudni, de a szavazási felület egészen december 31-ig elérhető a Magyar Haltani Társaság honlapján. Itt a három jelöltről, a kurta baingról, a menyhalról és a leánykoncérról is lehet képeket nézegetni, valamint részletes információkat olvasni, azon túl, hogy a verseny kimenetelét is bárki kiveheti a horgászok és a természetvédők kezéből.