A kőművessegédből lett pornókirály - portré a harmadik leggazdagabb magyarról

2013.01.02. 6:50

Egy bombaötlettel alig tíz év alatt lett Magyarország egyik leggazdagabb embere. Ismerősei szerint akár Mark Zuckerberghez is lehetne hasonlítani, pedig a számítástechnikához nem ért, az üzleti döntéseknél pedig az érzelmei vezérlik. Munkatársai közvetlennek ismerik, sok mindent megkapnak tőle, de ha rossz napja van, egész részlegeket is lapátra tesz. Portré Gattyán Györgyről, aki a milliárdokhoz vezető út előtt egy szokatlan módszerrel önmagát fedezte fel.

El tudják azt képzelni, hogy Csányi Sándor egy klipben lassúzik Rihannával, miközben az énekesnő az OTP-vezér ultramodern tehenészetében hűsölő szarvasmarhákról énekel? Vagy azt, hogy Demján Sándor tekergeti a gombokat a DJ-pultban David Guetta mellett, aki éppen a Trigránit kelet-európai beruházásairól tesz be egy mixet?

Ahogyan vélhetően önöknek sem jutott ilyesmi az eszükbe, Magyarország két leggazdagabb embere sem mutatta eddig semmi jelét annak, hogy hasonló produkcióban gondolkodna ilyen kaliberű szupersztárokkal. Van azonban olyan magyar milliárdos, akinek jobban megmozgatják a fantáziáját a popslágerek. Napjaink egyik legsikeresebb rappere, a Hajdú Pétert is megszívató Flo Rida júniusban adta ki Hey Jasmin című számát, amelynek klipjében főleg bulizó csajokat stíröl. Amikor éppen elképesztő seggekről rappel, a buliban feltűnik egy öltönyös, szemüveges, szikár, fehér férfi, akivel a széttetovált Flo Rida lepacsizik a tánctér közepén.

A pacsi 01:48-nál.

A férfit Gattyán Györgynek hívják, aki a Népszabadság novemberi listája szerint a harmadik leggazdagabb magyar 110 milliárd forintos vagyonával, a klip pedig vállalatcsoportjának zászlóshajója, a Livejasmin.com promotálására készült, amely a világ legnagyobb erotikus honlapja. Nem Flo Rida az egyetlen sztárénekes, akit Gyattyánéknak sikerült megnyerniük, Christina Aguilera Your Body című számához készült klipje a cégcsoport egy másik termékét, az Oranum.com interaktív netjósdát reklámozza.

A válság ellenére Gattyán szédületes tempóban növelte vagyonát a közelmúltban, három évvel ezelőtt 23,5 milliárddal szerepelt a Népszabadság becsléssel készülő listáján, tavalyelőtt ez 80 milliárdra hízott, és egy év alatt újabb 30 milliárdot keresett. A 2001-ben a Jasmin Media Grouppal megalapított garázscég mára egy 40 tagból álló cégcsoporttá bővült, amelyet a Docler Holding fog össze (a cég üzleti tevékenységéről itt olvashat bővebben). Azonban hiába közelíti vagy inkább hagyja le rohamléptekben a leggazdagabb magyarokat, és hiába számít az elmúlt évek legsikeresebb magyar üzletemberének Gattyán György, jóval kevesebbet lehet róla tudni, mint a médiában rendszeresen szereplő vagy legalábbis emlegetett sorstársairól. Az [origo] ezért megpróbált utánajárni annak, hogy hogyan lett a rákosszentmihályi kőművessegédből az internetes pornó egyik legfontosabb alakja.

A rákosszentmihályi fregoliember

Az 1970-ben született Gattyán György a budapesti Rákosszentmihályon nőtt föl, apja kőműves volt, anyja háztartásbeli. "A nagyapja kifejezetten vagyonos ember volt, de a szocializmusban mindent elvettek tőlük. Gyuriék kvázi falusi életet éltek: mindent felhasználtak, keményen be kellett osztani a pénzüket, de mindig volt mit az asztalra tenni" - mesélte Gattyán gyerekkoráról unokatestvére, Azari Zsolt. Gattyán a környékbeli Corvin Mátyás Gimnáziumban tanult, tinédzserként pedig a kerületi Ikarus sportegyesületben futott.

"A közepesnél jobb volt, de nem volt olyan tulajdonságokkal megáldva, mint egy sztárjelölt. Amolyan fregoliember volt, bármilyen távon futott, ha a csapatnak erre volt szüksége, akár gáton is. Semmire nem mondta, hogy nem csinálja meg" - mondta róla egykori edzője, Tomhauser István az Ikarus sporttelepén. Gattyán az a srác volt, aki az edzés végén mindig megkérdezte, tud-e még valamiben segíteni. Az érettségi előtt hagyta abba a futást, de a klubról nem feledkezett meg, tavaly az egyik segítője révén jelentős támogatást ajánlott fel az Ikarusnak. "Azt üzente, hogy nagyon sokat köszönhet a klubnak, sok szép emléke van. Nagyon jó közösségi ember volt, nagyon alkalmazkodó, de nem volt egy hangadó. Szerény, szűkszavú srác volt" - emlékezett rá vissza az edző.

Gattyán szerinte jó tanuló volt, és otthon rendesen be volt fogva. "Sokszor előfordult, hogy az edzés után ment segíteni az apjának. Volt, hogy a szombati versenyekre nem tudott jönni, mert ment dolgozni a faterral" - mondta az edző. Szüleit nagyon hétköznapi munkásemberekként jellemezte, akik Gattyán minden versenyére elmentek, és az edzésein is sokszor ott voltak.

Az elbukott millióktól az EOS-ig

Több ismerője is kiemelte, mennyire fontos számára a család. "A Gattyán-család nagyon összetartó, mindig sokat jártak össze. Gyuri számára a család szent, az apja 60. születésnapjára például a család történetét összefoglaló filmet készített" - mondott egy példát unokatestvére. Mivel vagyonával együtt a tekintélye is nőtt a családon belül, Azari szerint a rokonság mindig mindent vele beszél meg, és a legtöbb rokont támogatja is valamilyen szinten. Az összetartó családnak fontos szerepe volt Gattyán meggazdagodásában, ha pénzre volt szüksége üzleti ötletei megvalósításához, először mindig a rokonságához fordult.

"1992 végén azzal keresett meg, hogy adjak kölcsön neki hárommillió forintot, ami akkor komoly összegnek számított. Ekkor kezdett el üzlettel foglalkozni, és egy pénzügyi tranzakcióhoz kellett volna neki mindössze egy napra. 48 órát kaptam, hogy eldöntsem, kölcsönzök-e neki" - emlékezett vissza Azari Zsolt. Hosszas vacillálás után úgy döntött, nem hitelez Gattyánnak, akinek végül sikerült mástól pénzt szereznie, de el is bukta az egészet.

"Ilyenkor 100-ból 99 ember a Dunának megy, ő viszont nem aggódott, nem sopánkodott, hanem az apja kőműves-vállalkozását felfuttatva rövid időn belül visszafizette a pénzt" - mondta az unokatestvére, aki szerint Gattyán intézte a megrendeléseket a csúcson 22 embert foglalkoztató vállalkozásnak. Gattyán sok mindennel megpróbálkozott az 1990-es években, dolgozott biztosítási ügynökként, volt hangmérnökgyakornok az MTV-nél, ingatlan-értékbecslő, és üzemeltett vegyeskereskedést is. Amikor úgy érezte, nincs több üzlet a családi kőműves-vállalkozásban, autókereskedéssel kezdett foglalkozni a '90-es évek második felében. "Először mindent árult, aztán ráállt a Skodákra, és pillanatok alatt felfuttatta" - mondta Azari az autókereskedésről.

Gattyán az [origo]-nak küldött levelében azt írta, hogy az autókereskedéssel el tudta tartani a családját, de nem volt saját lakása, megtakarítása, és fejlődési lehetősége sem, ezért elkezdte magát képezni, ami az EOS-módszer elsajátítását jelentette. Az EOS az orosz Borisz Zolotov által kidolgozott személyiség- és képességfejlesztő rendszer, amelyben többek között szerepjátékos képzésekkel próbálják elérni, hogy a résztvevők megtalálják az utat a megújuláshoz és a sikerességhez.

A 2000-ben elvégzett képzésnek köszönhetően Gattyán - mint írta - rengeteg lehetőséget fedezett fel, néhány héttel a tanfolyam után pattant ki a fejéből a Livejasmin.com ötlete. "Olvastam egy újságcikket arról, hogy valaki bekamerázott egy egyetemisták által lakott házat, majd ezt feltette az internetre, és csinált egy amolyan webes Big Brothert. Ez igencsak felkeltette az érdeklődésemet [...] és elkezdtem partnereket keresni egy olyan weboldal fejlesztéséhez, amely minőségi videostreaminget képes szolgáltatni" - elevenítette fel a pillanatot, amikor kitalálta, hogy miből fog meggazdagodni.

Megelőzte a korát

A 2003-ban elindított Livejasmin.com-on hetero lányok, fiúk, párok, melegek vagy éppen transzvesztiták webkamera előtt teljesítik az őket néző fizető kukkolók kívánságait. A szereplők előre megadott szolgáltatásokat nyújtanak percenkénti 2-4 eurós áron, és nem feltétlenül csak szexuális tartalmúakat, valakivel például csak beszélgetni lehet. Az Alexa.com szerint a Livejasmin.com a világ 60. leglátogatottabb honlapja, megelőzi többek között az Amazont, az eBayt vagy a CNN-t. A Jasmin Media Group 2008-ban alakult át Docler Holdinggá, amelynek 2009-ben adták át új irodaházát a X. kerületben.

Forrás: DoclerHolding
A Docler 2009-ben átadott irodaháza

"Megelőzte a korát, a cégre már az alapítása idején is az volt a jellemző, mint a mostani startupokra. Mindenki nagyon jól meg volt fizetve, ingyen volt a kávé, ingyen volt az ebéd, amit még fel is szolgáltak nekünk" - jellemezte a Jasmint egy korábbi alkalmazott, aki az indulás után dolgozott a cégnél. A munkaeszközök is nagyon jó minőségűek voltak, az alkalmazottak mindent megkaptak ahhoz, hogy valami jót alkothassanak, és ez szerinte egyáltalán nem volt jellemző akkoriban Magyarországon. "Nem volt az az annyi profitot kihúzunk, amennyit tudunk szemlélet, hanem jobbat akart csinálni" - mondta.

A céges juttatások közé tartozott, hogy rendszeresen elvitték az alkalmazottakat egy párnapos ausztriai síelésre vagy a mogyoródi aquaparkba. "A céges bulikon ingyen volt az alkohol, és ilyenkor elég sokat ittak az emberek. Ausztriában volt olyan, hogy emberek estek be a tóba, és meztelenül rohangáltak a hotelben, de nem volt közvetlen felelősségre vonás. Gyuri a cég mindennapjaiba nem szólt bele, csak ha nagyon kirívó eset volt" - mondta az egyik akkori dolgozó. Az új iroda avatásán fellépett az ATB, a halloweenpartikra a Showder Klubból hívtak embereket, és a céges bulikon feltűnt Gangxta Zolee, Kovács Kovi István vagy Rudolf Péter is.

A cég legjobban dolgozó, mintegy 40 alkalmazottja minden évben kiutazhatott Las Vegasba, az AWE webmasters-találkozóra. "A Palms Hotel Playboy lakosztályát - egy kétszintes villát a hotel tetején - minden évben kibérelte a Jasmin, az első két este a kiemelt ügyfeleket hívták oda, a harmadik az alkalmazottaké volt" - mondta egy volt docleres, aki 2009-ben járt Las Vegasban. "Pár ember dolgozni is ment, nekik kellett kapcsolatokat építeni a kiemelt ügyfelekkel. Gyuri ilyenkor szinte inkognitóban volt, másokra hagyta a tárgyalásokat, őt legfeljebb bemutatták. Nem az a típus, aki megjelenik, és veri a mellét, hogy én vagyok a Jasmin tulaja" - jellemezte a Las Vegas-i látogatásokat egy másik korábbi docleres.

Szerinte Gattyán az üzleti tárgyalásokon általában szerényen viselkedett, nem érezte magát túl jól befolyásos emberek között, de általában nem is ő tárgyalt külsősökkel. A cégen belül viszont sokkal nyitottabb volt. "Gyuri stílusa más volt a hagyományos cégvezetőkhöz képest. Sokszor beszélt négyszemközt a közvetlen beosztottjaival, és mindig hétköznapi stílusban, nem a klasszikus alá-fölérendelt nyelvezetet használta" - mondta egykori főnökéről Fazekas Péter, aki 2006-tól másfél évig dolgozott operatív igazgatóként Gattyán mellett.

Korábbi alkalmazottjai egybehangzóan azt állították róla, hogy a Livejasmin felfutása idején mindig kedves és közvetlen volt. "Én 2005-ben kezdtem, akkor nagyjából ötvenen voltunk. Viszonylag közvetlen kapcsolat alakult ki, naponta bejött kezet fogni mindenkivel. Nyitott és barátságos volt, és ez átragadt a cégre. Nagyon erős, markáns személyisége van, nagyon keményen tud beszélni, ugyanakkor nagyon barátságos szokott lenni" - mondta az egyik volt docleres.

Befordult a kedves főnök

A közvetlenség nem jelentette azonban azt, hogy mély kapcsolatot alakított volna ki munkatársaival. "Határozottan próbált a háttérben maradni. A céges bulikon is úgy tűnhetett, hogy mintha barátkozna, de valójában eléggé kivonta magát a beszélgetésekből, legfeljebb egy-két mondatot váltott másokkal. Az alkalmazottaival szemben amúgy is tartja a két lépés távolságot, ahogy mondani szokta, tudni kell, kivel barátkozzon az ember" - mesélte Fazekas. Egy másik közeli ismerőse, az öltözködéséért felelős Magyari Tamás is azt mondta, nagyon kevés barátja van az üzletembernek. Gattyán alkoholt sem iszik szinte soha, legfeljebb koccintani szokott.

"Az egyik, rózsadombi házában rendezett halloweenpartin beszéltem vele személyesen először. Éppen a pingpongozásból mentem fel, amikor a folyosón állt ferraris pólóban. Kérdeztem tőle, hogy milyen érzés egy ilyen házban lakni, erre azt válaszolta: pont olyan, mint Ferrarit venni - fel kell hozzá nőni" - mesélte egy, korábban a Doclernél dolgozó rendszergazda. Azt mondta, a három- vagy négyemeletes házban volt lift, medence, fitneszterem és egy akkora parkoló, hogy kispályás focit lehetett volna benne játszani, de a legfurcsább számára az volt, hogy mégsem hivalkodó.

Ismerői szerint Gattyán közvetlen stílusa idővel egyre inkább megváltozott, ami egyrészt abból fakadt, hogy vagyona növekedésével egyre fajsúlyosabban megjelentek nála a "sztárallűrök, felsővezető-attitűdök". "Korábban messziről köszönt, ő is beállt a tömegbe, és partizott hajnalig, de az utóbbi években ez megváltozott. Már nem is mutatkozott annyit, a beszédei sem voltak annyira lelkesítőek" - mondta az egyik korábbi alkalmazottja.

Gattyán egyik közeli ismerőse szerint ő is elismeri, hogy változott, és a cég növekedésével párhuzamosan el is távolodott a cégtől. Szerinte azonban mindig tárva-nyitva van az ajtaja az alkalmazottak előtt, ha az irodájában van. A pár héttel ezelőtti blumaui céges rendezvényen például hajnalig táncolt a kollégákkal, a legutóbbi halloweenpartin pedig hajnalig mesélt neki egy munkatársa az általa kifogásolt döntésekről.

Kirúgás Halász Juditra

Ismerői szerint Gattyán egyik legnagyobb erőssége a gyors döntéshozatal, de ez sok konfliktussal járt, és több szakmai kritikát kapott. A Jasmin rohamléptékben fejlődött, és ebből fakadóan számos szervezeti problémája akadt. Mivel a vezetőknek lényegében nem volt vezetői tapasztalata, az új pozíciókat pedig elsősorban belülről próbálták betölteni, állandó útkeresésben voltak, aminek elég sok személyi áldozata volt. A Doclernél a különböző projekteket jellemzően külön cégekben hozták létre, és ha valamiért nem működtek, szó nélkül kirúgtak egész részlegeket.

"Volt, hogy egyik napról a másikra kirúgtak 20 embert, nem gonoszságból, hanem a cégvezető rutintalansága miatt. Nagyon gyorsan lett egy borzalmasan kicsi cégből egy több száz embert foglalkoztató cég, és ez volt a kellemetlen velejárója" - mondta az egyik korábbi alkalmazott, aki szerint ő úgy kapta meg az egyik részleg adminisztrálását, hogy két elődjéhez odasétáltak, és annyit mondtak nekik, hogy mehetnek haza, mert ki vannak rúgva.

"El is terjedt egy olyan vicc, hogy amikor felkelünk, megnézzük a céges hálózatban, hogy alkalmaznak-e még minket" - mondta egy másik volt docleres. Szerinte ennek volt egy kis valóságalapja, mert jellemzőek voltak az olyan kirúgások, amikor vissza sem ülhettek a gépükhöz az alkalmazottak, persze az előírásoknak megfelelően így is kifizették őket. A megkérdezettek szerint ennek az volt az oka, hogy akinek van hozzáférése a hálózathoz, lényegében bármit meg tud tenni a bizalmas adatokkal, számlázásokkal, több ezer órányi fejlesztést tehetne tönkre.

"Talán 2006 nyarán történt, hogy valamelyik nap délután 2-kor megszólalt egy szomorú Halász Judit szám a hangosbemondóban, és bemondták, hogy mindenki menjen le az étterembe. Soha nem volt ilyen, és lehetett érezni, hogy fejek fognak hullani. Úgy 150-en lehettünk, Gyuri pedig beszédet tartott, ami arról szólt, hogy nem halad a cég, és ez nem tetszik neki. Azt mondta, ezért mindenki ki van rúgva, de aki maradni akar, az másnap 10-kor jelenjen meg egy motivációs levéllel. Amikor másnap megjelentem, az utcán is állt a sor. Mindenkinek sorszámot kellett húznia, az ajtók szigszalaggal voltak leragasztva. Egyenként mentünk be hozzá, előtte pörgetnünk kellett a rulettel, amivel kisebb ajándékokat lehetett nyerni, közben Gyuri elolvasta a leveleket. Szinte mindenki visszamehetett volna, de sokan elmentek akkor" - számolt be egy szokatlan módszerről az egyik korábbi docleres. Gattyán erre úgy reagált az [origo]-nak, hogy a cégnek folyamatosan kell alakulnia, és sokszor megkéri munkatársait arra, hogy nyilatkozzanak, akarnak-e vele fejlődni, mert ez szükséges a célok eléréséhez.

Csak az érzelmeire hallgat

Gattyán állítólag többször hangoztatta, hogy a cég folyamatosan szűkül és tágul, és a gyakori leépítéseknél a Docler kommunikációját is bírálták a korábbi alkalmazottak. "Villámgyorsan nőtt a cég, és a vezetés nem igazán érezte a kommunikáció fontosságát, ezt több meetingen is megfogalmazták" - mondta egyikük. Gattyánék rendkívül gyorsan döntöttek mindenben, de idővel rájöttek, hogy ez nem feltétlenül jó, finomodtak, átgondoltabbakká váltak a döntések, bár emiatt lassabban is működött a cég a növekedés időszakában. Többen is azt állították Gattyánról, hogy sokáig minden kérdésben ő szeretett dönteni, de egy idő után óvatosabbá vált, és jobban hallgatott a szakértőire.

Gattyán a gyorsan felszámolt projektekről azt írta, hogy ha az interneten egy projekt nem mutat fejlődést pár hónapon belül, az valószínűleg nem is fog. Szerinte a fejlesztéseik ennél is sokkal több időt kaptak, és amelyek nem működtek, azokat lezárták. "Ekkor igyekeztünk átszervezéssel megoldani, hogy a munkatársaknak legyen lehetőségük a cégcsoportnál maradni, ez van, amikor jobban, van, amikor kevésbé sikerült" - írta válaszlevelében.

Forrás: DoclerHolding
A székház egyik bejárata

A gyors döntések annak is köszönhetőek munkatársai szerint, hogy Gattyánt nem érdeklik a hatástanulmányok, a piaci felmérések vagy a fókuszcsoportok. "Olyan projektekbe kezdett belevágni, amelyek üzleti szempontból teljesen megalapozatlanok voltak. Minden erőforrást beleölt egy olyan termékbe, amelyről bármiféle piackutatás, fókuszcsoportozás nélkül azt hitte, jó lesz. Aztán katasztrófa lett a termék, és ha bal lábbal kelt fel, akkor az egész részlegnek mennie kellett" - mondta egy Gattyánnal szemben kritikus korábbi középvezető.

Grandiózus álmaira az egyik volt docleres azt hozta fel példaként, hogy a Facebookról szóló Social Network -A közösségi háló című film akkora hatást gyakorolt rá, hogy fejébe vette, társadalmilag elfogadottabbá teszi a Livejasmint. Egy közösségi oldal irányába szerette volna vinni a honlapot, amibe rengeteg erőforrást belefektettek, de végül elbukott a próbálkozás. Gattyán is megerősítette, hogy nem érdeklik a hatástanulmányok és a piaci felmérések, mert abba kezd bele, amibe akar, és addig csinálja, ameddig tetszik. "Ezek nem gazdasági alapon nyugvó döntések, hanem kizárólag érzelmi alapúak. Vannak a cégcsoporton belül üzleti alapon nyugvó vállalkozások, de azoknak megvan a saját vezetősége, hogy megfelelő szakmai munkával tudják azt irányítani" - írta.

Fazekas Péter szerint Gattyánnak mindig volt egy nagy koncepciója, és ha nem működött, akkor azonnal elengedte, és felépített valami teljesen mást. "Elég nagy áldozatai voltak ezeknek. Ha jó vagy, maradhadsz, ha nem vagy elég jó, akkor mész" - foglalta össze. Több volt kollégája is úgy jellemezte Gattyánt, hogy nagyon határozott, mindig tudja, mit akar, és nagyon önfejű. "Ha bekattan valami nála, akkor nem nézi azt, hogy milyen következményei lehetnek a döntéseinek, csak a saját elképzelése számít. Nála nincs olyan, hogy nem lehet megcsinálni valamit, azt nem biztos, hogy megérti" - mondta egy korábbi docleres vezető.

Az EOS miatt hatékony

A megérzésein kívül az EOS a fő támasza a döntéshozatalban. A módszernek egyre fajsúlyosabb szerepe van a cég életében, a megítélése viszont nagyon vegyes a megkérdezett docleresek, illetve az internetes fórumokon olvasható bejegyzések alapján. A Gattyán egyik középiskolás barátja, Lengyel Sándor által vezetett EOS váltakozó intenzitással tartott tréningeket, csapatépítő szemináriumokat a docleres alkalmazottaknak. Bár egyszer egyik napról a másikra megszűntek a szemináriumok, mert állítólag Gattyán összeveszett Lengyellel, 2012-re mégis a teljes cégcsoportra kiterjesztették az EOS-képzést. Egy Gattyánhoz közel álló forrás szerint viszont nem veszett össze a legjobb barátjának tartott Lengyellel, csak felismerték, hogy máshogyan kell együtt dolgozniuk, ezért lazítottak a korábbi együttműködésen.

A megkérdezettek szerint nem volt kötelező a részvétel ezeken, de többen is azt mondták, hogy nem néztek jó szemmel azokra, akik nem mentek el a szemináriumokra, és sokan távoztak amiatt, mert nem értettek egyet ezekkel a módszerekkel. "Sok ember furcsának találta, ugyanennyire sokan meg nem. Sokan emiatt távoztak, de nem volt boszorkányüldözés. Gyuri életében az EOS nagyon meghatározó dolog volt, a vállalkozószellemét ennek köszönhette, és csak meg akarta mutatni másoknak is, hogy őt ez tette sikeressé" - mondta az EOS-ról Fazekas Péter. Gattyán mindenesetre úgy látja, rengeteg pozitívumot hozott a Docler számára a módszer. "Sokkal jobb a belső céges kommunikáció, erősebb a problémamegoldó képesség és színesebb a fantáziánk" - írta Gattyán, aki szerint az EOS nélkül nem tartana ma ott, ahol tart. A módszer iránti elkötelezettségét mutatja az is, hogy 2012-ben megvásárolta a Hotel Normafa épületegyüttesét is, ahová az EOS képzési központját álmodta meg.

Forrás: DoclerHolding
Sokat ad a külsőségekre

Volt olyan korábbi docleres, aki szerint Gattyán az EOS-ra hivatkozva mindig mondta, hogy semmi nem történik véletlenül, ezért nem jelentett számára gondot, ha egy egész részleget elbocsátott egyik napról a másikra. "A konfliktusokat mindig felvállalja, de nem keresi őket, csak a megoldásokat. Azt gondolom, hogy az EOS-ból fakad az ő hatékonysága. Számára nem az út a lényeg, hanem az eredmény. Az nem számít, hogy az út mennyire rögös, vagy hogy mennyire kritizálják" - mondta az öltözködéséért felelős Magyari Tamás, aki szerint Gattyán nem alkalmazkodó típus.

Magyari szerint - akivel 6-7 éve dolgozik együtt - Gattyánnak nagyon fontos az öltözködés. "Mindig sokat adott a külsőségekre, a saját megjelenésére is. Egyszer azt mondta, hogy ha egy 7-es BMW-t vezet az ember, akkor nem ülhet be farmerben és pólóban, mert egyszerű maffiózónak nézik" - emlékezett vissza Fazekas Péter. Hogy formába tartsa magát, minden nap fut, edz (különböző küzdősportokat űz, például kickbokszol), önmegtartóztató és nagyon egészséges életet él. Amikor először találkozott vele Magyari, Gattyán fél óra múlva eldöntötte, hogy lesz közös jövőjük. Azóta közeli viszonyba kerültek egymással, sokat beszéltek arról, hogy a hazai divatéletben milyen dolgokat tudnának megvalósítani. "Egyszer aztán kész tények elé állított, és kérte, hogy valósítsam meg a tervét" - ez az Andrássy útra tervezett Il Bacio luxusáruház. Az ötmilliárdos beruházással felújított épületben mintegy harminc luxusmárkának lesz üzlete, az átadás 2013-ban várható. Mint Magyari mondja, a projektbe ő adja az energiát, Gattyán pedig a pénzt.

A filmek már jobban érdeklik

Nem Magyari az egyetlen, Gattyánhoz közel álló ember, akivel közös projektje van a milliárdosnak. Unokatestvére, a dunaújvárosi Azari Zsolt 2006 júniusában fordult hozzá segítségért, mivel megszűnt a helyi jégkorong-csapatot üzemeltető kft. "Más ötletem nem volt, mivel az összes támogató elfordult. Amikor találkoztunk, két órán át faggattak Papp Károllyal [a Jasmin egyik alapítójával] az elképzeléseimről. Ezután kiküldtek, majd öt perc múlva visszahívtak, a kezembe csapott, és azt mondta, rendben" - emlékezett vissza arra, hogy hogyan teremtettek biztos körülményeket az Alba Volán után a második legerősebb magyar hokicsapatnak, amely 2008 óta a Dab-Docler nevet viseli. "Ez nem profitorientált vállalkozás, már a legelején tisztába tettük, hogy itt a hasznot nem pénzben mérik. Már ekkor látszott, hogy nagyon komolyan gondolja a társadalmi felelősségvállalást" - mondta Azari.

Gattyánra jellemző az adakozás, az elmúlt időszakban 1,2 milliárdot költöttek különböző jótékony célokra, a megkérdezettek szerint azonban nem kizárólag a társadalmi felelősségvállalás vezérli. "Próbálta lemosni magáról a pornós imidzset, a sok támogatással ez is a célja" - mondta egy korábbi docleres, míg egy másik szerint felvállalta, hogy miből szerezte a pénzét, de beszélni nem szeretett erről. "Az, hogy a pornónak köszönhetően gazdagodott meg, számára is ellentmondásos volt. Egy idő után megunta ennek a visszásságait, és elkezdte keresni annak a lehetőségét, hogy olyan dolgokkal foglalkozzon, amelyekre bárki büszke lehet. Azt gondolom, ennek lett a következménye, hogy kockázatitőke-befektető vállalkozást hozott létre, és keresi azokat az üzleteket vagy üzleti lehetőségeket, amelyekbe érdemes befektetni" - mondta Fazekas Péter. Gattyán erre annyit írt, számára nem probléma, hogy a Livejasmine-nal szerezte vagyonát.

Pedig ismerősei szerint befolyásolja a megítélését, hogy miből gazdagodott meg. "Ha nem pornóból szedte volna össze a vagyonát, vagy a pornónak nem ilyen lenne a státusza, akkor Mark Zuckerberghez vagy Bill Gateshez lenne hasonlítható. Ha Amerikába születik, és nem pornóval foglalkozik, egyike lenne a Szilícium-völgy milliárdosainak" - mondta róla egy volt docleres. Ismerői szerint ráadásul annak ellenére sikerült így meggazdagodnia, hogy a Livejasmin óta igazából nem volt különösebben sikeres üzleti ötlete, az internethez sem ért különösebben. Egyik volt alkalmazottja szerint tíz év használat után sem ért jobban az internethez egy átlagos felhasználónál, szerinte ezt jól szemlélteti, hogy Internet Explorer 6-os böngészőt használ. Amikor erre rákérdeztünk, Gattyán azt írta, hogy érdeklik a változások, de nem napi felhasználói szinten, azt, hogy milyen operációs rendszert használ, nem is tudja.

A Docler jelenleg teljes átalakítás alatt van. Gattyán kivonul a döntéshozatalból, mivel a filmes karrierjére szeretne fókuszálni. Producerként segítette a Magyar népmesék utolsó epizódjainak a megvalósulását. A Docler Entertainmenten keresztül jelenleg hat film produceri feladataival foglalkozik, például közreműködött a Magyarországon forgatott Open Grave létrehozásában, amelyet tavasszal mutatnak be. Mindezt már Los Angelesben teszi, ugyanis egy franciaországi kitérő után már az Egyesült Államokban él a családjával. Az [origo]-nak ezt azzal magyarázta, hogy igyekszik a lehető legtöbbet megtapasztalni a világból, ismerősei szerint inkább az vezérli, hogy minél jobb körülmények között éljen és tanulhasson két tizenéves lánya. Kizártnak tartják, hogy valamikor politikával is foglalkozzon, egy közeli ismerőse szerint a mai napig tartja magát ahhoz, hogy nem egyeztet politikusokkal.