A parlament előtt a Műcsarnok tulajdonosváltása

2012.12.29. 14:28

A Pesti Vigadó és a Műcsarnok átadásáról szóló jogszabályról legkorábban februárban szavazhatnak a képviselők. A két intézményt a Magyar Művészeti Akadémia kapja meg az államtól.

Benyújtotta a kormány a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján a Műcsarnok és a Pesti Vigadó épülete ingyenesen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába kerülhet az államtól.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter indítványa szerint a Pesti Vigadó a magas színvonalú művészi alkotómunka közösségi feltételeinek megteremtése, a Műcsarnok pedig a kulturális értékek védelme és gyarapítása, valamint a művészeti és a történeti hagyományok megőrzése érdekében kerül térítésmentesen a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába. Az átruházásról szóló szerződéseket az állam nevében Orbán Viktor miniszterelnök írja majd alá. A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. Az Országgyűlés a tervek szerint február 11-én ülésezik először, így a jogszabályt leghamarabb azt követően tudják elfogadni.

A kultúráért felelős államtitkár, L. Simon László novemberben jelentette be, hogy január 1-jétől a Műcsarnok és a Pesti Vigadó tulajdonjoga az MMA-hoz kerül. Mint mondta, a Műcsarnoknak mint ingatlannak a tulajdonjoga az akadémiáé lesz, a kortárs kiállítóhelyet üzemeltető Műcsarnok Nonprofit Kft. tulajdonosa és fenntartója azonban továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériuma marad, a nonprofit kft. feladatellátásának művészeti és tartalmi kérdéseiben egyetértési jogot biztosítva az MMA elnökének.

Néhány nappal később lemondott posztjáról Gulyás Gábor, a Műcsarnok tavaly kinevezett vezetője, mert nem értett egyet azzal, hogy az intézmény működési rendje januártól megváltozik. A Műcsarnok átadása miatt az ellenzék és sok művész is tiltakozott.

A parlament kulturális bizottságának december 17-ei ülésén a kulturális államtitkár Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter kritikájára válaszul azt mondta: nincs szó a Műcsarnok "puccsszerű" átadásáról, a nemzeti vagyontörvény ugyanis az elidegeníthetetlen vagyontárgyak között sorolja fel a nemzeti kortárs kiállítóhely épületét. Keserü Katalin, a Műcsarnok volt vezetője és az MMA képzőművészeti tagozatának tagja a Műcsarnok helyzetéről tartott pénteki konferencián úgy vélte, a kortárs kiállítóhely átadása még nem "lezárt ügy", és a tulajdonosváltás várhatóan nem is fog megtörténni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK