Nyugdíjba küldi a kormány az idős közalkalmazottakat

Vágólapra másolva!
Elkezdi nyugdíjba küldeni a kormány a közalkalmazottként nyugdíjaskort elért dolgozóit. Az egyetemi tanárok kivételt jelentenek, de például sorra bocsáthatják majd el az idős orvosokat.
Vágólapra másolva!

Közzétette a kormány a közszférában alkalmazandó nyugdíj-politikai elveket rögzítő határozatát, amely szerint január végéig kell intézkedniük a minisztereknek a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyának megszüntetéséről. Az egyetemeken, főiskolákon tanítók kivételt jelentenek, és indokolt esetben mások is továbbfoglalkoztathatók.

Ilyen eset lehet például az orvosoké, ahol nem ritka, hogy valaki nyugdíjaskorban, sőt, akár 80 éves kor fölött is marad a pályán. A közalkalmazott orvosok esetében nem jár majd bér és nyugdíj, kivéve, ha elérik, hogy az indokolt esetbe tartozzanak.

A kabinet január 31-i határidővel kérte fel a tárcavezetőket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy intézkedjenek azok munkaviszonyának megszüntetéséről, akik a hozzájuk tartozó költségvetési szervekkel közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban állnak, és betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, továbbá megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt - olvasható a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozatban.

Mindez azonban nem vonatkozik a központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézményekben oktatói, tanári vagy tudományos kutatói munkakörben dolgozókra.

Emellett ha a foglalkoztató különösen fontos érdeke vagy a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, a munkáltatói jogok gyakorlója - a kormány véleményének kikérését követően - dönthet más közalkalmazott, illetve kormánytisztviselő vagy kormányzati ügykezelő továbbfoglalkoztatásáról is.

Elrendelte a kabinet továbbá azt, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése alapján megszüntetett jogviszonyú közalkalmazottak, kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők álláshelyeinek betöltésére közalkalmazotti, kormányzati szolgálati jogviszony nem létesíthető, és a feladat ellátására megbízási vagy vállalkozási szerződés nem köthető. Vagyis a nyugdíjazás a közalkalmazottak leépítésének számít.