Matolcsy már építi a jegybanki csapatát

Vágólapra másolva!
Bár az Index szerint Orbán Viktor csak februárban nevezi meg, kit jelöl a jegybankelnöki posztra, a legnagyobb esélyes Matolcsy György már csapatépítésbe kezdett.
Vágólapra másolva!

A Külügyminisztérium mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) élén is elképzelhető változás - írja az Index kormányzati forrásokra hivatkozva.

A megkérdezett fideszes politikusok szerint bár Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a legesélyesebb a jegybankelnöki posztra, Orbán Viktor álláspontja korántsem egyértelmű a kérdésben, és ezen várhatóan az utolsó pillanatokig nem is változtat, február előtt szinte biztos, hogy nem nevezi meg, kit jelöl a posztra.

A név nélkül nyilatkozó politikusok azt mondták, a bizonytalan helyzet ellenére Matolcsy már javában készülődik, az utóbbi hetekben már csapatépítésbe kezdett. Kormányzati találgatások szerint, ha Matolcsy távozik az NGM éléről, akkor Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter veheti át a tárcát, de akadtak politikusok, akik szerint Csák János, a Mol elnöke és a Westel egykori elnöke, jelenlegi londoni nagykövet vagy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is szóba jöhet Matolcsy utódjaként.

A lap szerint a Külügyminisztérium élén Martonyi Jánost Navracsics Tibor válthatja. Orbán Viktor ugyanis rendszeresen megkéri Navracsicsot a külügyi tárca vezetésére, ám a közigazgatási tárca vezetője eddig nem élt a lehetőséggel. Bár a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) megkérdezett dolgozói hallották a Navracsics esetleges minisztériumváltásáról szóló pletykákat, de nem nem tartják valószínűnek, hogy ez valóban megtörténik. Egy minisztériumi tisztviselő szerint a járási rendszer kiépítése miatt szükség lesz Navracsicsra a KIM-ben. Egy másik név nélküli forrás pedig azt mondta, a közeledő választási kampány miatt indultak be ismét a találgatások, helyezkedések a kormányzaton belül.