Megszűntek a budapesti detoxikálók

Vágólapra másolva!
Ezentúl a detoxikálók helyett kijelölt kórházi ügyeleteken látják el azokat, akik alkoholmérgezést kapnak, a súlyos eseteket viszont továbbra is a Péterfy Sándor utcában várja Zacher Gábor osztálya.
Vágólapra másolva!

Az év elejével megszűntek Budapesten a detoxikálók, helyettük az erősen ittas betegeket az ÁNTSZ beutalási rendje szerinti sürgősségi osztályra szállítják, ahol szükség szerint az egyéb betegségek is kiszűrhetőek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága szerint csak így biztosítható a betegek "biztonságos, a korszerű egészségügyi ellátás szempontjait gondosan figyelembe vevő" kezelése, amelyhez egyéves előkészítő munkára és szakmai minimumfeltétel-rendszer kialakítására volt szükség. Azzal, hogy bezárnak a detoxikálók, mindössze egy-két százalékkal nő a sürgősségi osztályok napi betegforgalma, ugyanakkor még folyamatban van az új rendelet finomhangolása.

Azokat, kik súlyos alkoholmérgezést kapnak, továbbra is a Péterfy Sándor Utcai Kórház klinikai toxikológia osztályára szállítják. Zacher Gábor osztályvezető a Kossuth Rádió Krónika című műsorában üdvözölte a változásokat, és hozzátette: a detoxikálókban eddig pszichiátriai szakemberek látták el a súlyosan ittas betegeket, holott a részegség etanolmérgezés, és sürgősségi kezelést igényel.