Már nem a hülye diszkókba akarunk járni

Vágólapra másolva!
Péntek éjjel még teljes nyitvatartási időben üzemeltek a Kazinczy utca szórakozóhelyei, de egyre többen kapják kézhez az önkormányzat határozatát, amelyben az áll, hogy ezután éjfélkor le kell húzniuk a rolót. A tulajdonosok szerint a rendelettel az ország vonzerejét rombolják, ráadásul ad hoc módon döntenek arról, hogy mely helyeknek korlátozzák a nyitva tartását. 
Vágólapra másolva!

A kerületi jegyző által hozott határozatok indoklásában általában garázdaságra, a szórakozóhelyekről ki-be járkáló hangoskodókra és a forgalmat feltartó taxikra hivatkoznak. Habár az utcán már nehéz eldönteni, melyik garázda vagy hangoskodó kinek a vendége volt vagy lesz, a szórakozóhelyek némelyike megkapta az engedélyt a reggelig való üzemelésre, egy másik részük viszont nem.

Jelen állás szerint az V., VI. és VII. kerület szórakozóhelyei közül be kell zárnia a Kék Lónak, az El Rapidónak, az Illegálnak, a Kirakatnak, az Ellátó Kertnek, a Bobeknek, a Trafiqnak, az Ördögkatlannak, a Pirítósnak, Wichmann-nak, a Public Pubnak és a minden este külföldi vendégektől tömött, nemzetközi hírű Szimpla Kertnek is. A tulajdonosok azt mondják, ha az önkormányzat valóban bezáratja a helyeket éjfélkor, akkor végleg le kell húzniuk a rolót, hiszen a forgalmuk nagy része éjfél után bonyolódik, így a bevételük jelentős részétől esnének el.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=iiOCiGRw9FD0W96F


Az önkormányzat, a lakók és a szórakozóhelyek nem először kerülnek összeütközésbe a belvárosban. A 2011-ben felújított, a Kultúra utcája címet viselő Kazinczy utca népszerűsége rohamosan nő szerte a budapestiek és a turisták körében is, ami egyre inkább zavarja a lakók nyugalmát. Miközben az önkormányzat támogatja a helyek és a városrész fejlődését, korlátozó rendeletekkel igyekszik a lakókat csitítani, a tulajdonosok pedig közösségi beruházással próbálják kompenzálni a lakóközösséget (rendszeresen takarítják az utcát, alkalmazottakat tartanak arra, hogy vendégeiket az utcán megfelelő viselkedésre intsék). A zaj azonban a Csendkirály program során végzett felmérés szerint továbbra is zavarja az ott lakókat, a dohányzási tilalom pedig csak tetézte a helyzetet.

A Szimpla Kert ügyvezetője, Zsendovits Ábel szerint közelebb vinne a megoldáshoz, ha a rendőrség nagyobb erőkkel felügyelné a környéket, illetve ha sétálóutcává tennék a város éjszakai életének központját. Kerestük az V., a VI. és a VII. kerület jegyzőjét is, de pénteken egyiküket sem tudtuk utolérni.

A szórakozóhelyek egy Belvárosi Egyeztető Fórum létrehívását javasolják a helyzet rendezésére, és azt követelik, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a Rogán Antal által kezdeményezett törvénymódosítást, ami a korlátozó intézkedések hivatkozási alapjául szolgál. Fellebbeznek a határozat ellen, és amíg csak lehet, nyitva tartanak. A Facebookon a Szórakozom éjfél után. Pont nevű oldalnak az elmúlt napok során közel hatezer lájkolója lett, a határozattal egyet nem értők pedig egy online petíciót is aláírhatnak.

Rogán Antal törvénymódosító javaslata eredetileg a prostitúció és a drogkereskedelem visszaszorítása érdekében jött létre. Eszerint a világörökségi területen alkoholt árusító helyek éjfél és reggel hat óra között csak a jegyző engedélyével tarthatnak nyitva. A rendőrség mint szakhatóság méri fel és véleményezi a szórakozóhelyeket közbiztonság, személy- és vagyonbiztonság szempontjából. A jegyzői határozatok nyilvánosságra kerülése óta Rogán azt is kijelentette, ha a jogalkalmazói gyakorlat jelentősen eltér a jogalkotó szándékától, készen áll arra, hogy februárban pontosítsák vagy akár módosítsák a törvényt.