Lendvai Ildikó kiköltözik a parlamentből

Lendvai
Vágólapra másolva!
Húsz év képviselőség után Lendvai Ildikó, az MSZP egyik veterán politikusa úgy döntött, hogy 2014-től már nem akar a parlamenti frakcióban ülni. "Ebbe eleinte nyilvánvalóan bele fogok kicsit pusztulni" - fogalmazott a Népszabadságnak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Kiszállok a parlamenti munkából 2014-től - jelentette ki a Népszabadságnak adott interjújában Lendvai Ildikó MSZP-s politikus, egykori pártelnök és frakcióvezető. Húsz év képviselőség után döntött így, és azt mondta, ebbe először egy kicsit biztosan "bele fog pusztulni".

A képviselőségtől való távol maradását azzal indokolta, hogy 2014-től feleannyi képviselő ül majd csak a parlamentben, mint most, ezért "egyszerűen nem ízléses, ha húszévnyi képviselőség után két karral kikönyökölök magamnak egy széket" - fogalmazott.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Lendvai Ildikó Horn Gyula születésnapján, tavaly nyáron

"Politikai értelemben" ugyanakkor nem akar "nyugdíjba menni", mondta Lendvai. Azt mondta, hogy inkább "részvételi demokrata" akar lenni ezután, és hisz benne, hogy fontos feladatok lesznek 2014 után a parlamenten kívül is.

Szerinte mindenki érzi annak szükségét, hogy az emberek ne csak négyévente szólhassanak bele a demokrácia működésébe, de ennek csatornáit, mechanizmusát még senki sem dolgozta ki rendesen, pedig "nemcsak a kormányt kontrolláló valódi parlamentarizmust kell helyreállítani, ideje kiépíteni a folyamatos társadalmi kontrollt a parlament felett is". Hozzátette, ezen akar dolgozni a jövőben.

A Népszabadság kérdésére, hogy érez-e felelősséget utólag azért, hogy az MSZP egyik első embere volt akkor is, amikor a pártot elöntötték a korrupciós ügyek, azt felelte: ha van valamiért lelkiismeret-furdalása a frakcióvezetői-pártelnöki munkássága miatt, az azért van, mert az MSZP erkölcsi renoméját nem tudta megvédeni.

Az 1946-ban született Lendvai Ildikó az MSZP egyik leghosszabb ideje aktív politikusa. 1974-től a KISZ KB kulturális osztályán dolgozott, ugyanakkortól az MSZMP tagja volt. A rendszerváltás óta az MSZP képviselője. 2002 és 2009 között volt a szocialisták frakcióvezetője, 2009 és 2010 között pedig a párt elnöke. Az MSZP 2010-es választási veresége óta a háttérbe vonulva politizál.